Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massorna samlas till stöd för Erdoğan

Från 2016
Uppdaterad 07.08.2016 16:50.
Demonstration för Turkiets president Erdoğan i Köln.
Bildtext En demonstration för Erdoğan i Köln förra veckan.
Bild: EPA/OLIVER BERG

Hundratusentals demonstranter väntas på söndag samlas i Istanbul för att uttrycka sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och i protest mot kuppförsöket den 15 juli.

Demonstrationen, som arrangeras av Erdoğans AKP-parti, är utlyst till stöd för demokratin. Sedan kuppförsöket har AKP-anhängare gått ut på gatorna varje kväll.

Säkerhetsåtgärderna är mycket stränga och 15 000 poliser kommer finnas på plats. Demonstrationen sänds direkt på tv-skärmar som placerats ut på olika håll i Turkiet.

Enligt vissa uppgifter kommer uppemot 3,5 miljoner människor att samlas till manifestationen på Yenikapi-torget i Istanbul.

- Andan av en nation, en flagga, ett hemland och en stat kommer att genomsyra demonstrationen, sa premiärminister Binali Yıldırım inför demonstrationen och tillade att bara turkiska flaggor kommer att vara tillåtna.

Oppositionsledare på plats

Erdoğan har också bjudit in oppositionsledare. Bland annat oppositionspartiet MHP:s ledare Devlet Bahçeli meddelade på Twitter att han kommer att delta.

- Jag kommer att stå på Turkiets sida mot förrädare, skrev Bahçeli i en tweet som Erdoğan delade.

Det är första gången som Erdoğan delar en tweet från en oppositionsledare, enligt en talesperson för regeringen.

Också ledaren för det sekulära partiet CHP, Kemal Kiliçdaroglu, deltar. Han tackade först nej men ändrade sig sedan för demokratins skull och för hans och partiets eviga respekt för martyrer.

Efter kuppförsöket har över 60 000 personer mist sina jobb inom armén, rättsväsendet och universiteten. 273 människor miste livet i kuppförsöket.