Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tappra svenska handbollsherrar jagade Tyskland förgäves

Från 2016
Firande åttamålsskytten Julius Kuhn var tysk hjälte i handbollspremiären mot Sverige.
Bildtext Firande åttamålsskytten Julius Kühn var tysk hjälte i handbollspremiären mot Sverige.
Bild: EPA/MARIJAN MURAT

Tysklands och Sveriges handbollsherrar gjorde OS-debut när de drabbade samman på söndagen. Ett offensivt starkt Sverige fick se sig besegrat av förhandsfavoriten Tyskland.

De svenska handbollsherrarna har senast besegrat de regerande EM-mästarna Tyskland i november 2011. Av de sex senaste matcherna har Tyskland vunnit fem och en har slutat oavgjort. Tyskland gällde följaktligen också som klar förhandsfavorit i deras OS-premiärer.

Sverige fick en bra start på matchen och ledde med 4–1 efter fem minuter. Därefter var det Tyskland för hela slanten i tio minuter. Svensken Lukas Nilsson stukade foten tidigt i matchen och noterades endast för 4:37 minuter i speltid.

I den 15:e minuten kvitterade Sverige till 7–7 genom Fredrik Petersen. Därefter gjorde Tyskland ett ryck och halvtidsresultatet skrevs 15–18. Sverige kunde vara nöjda med sin offensiv, men hade defensiva brister.

Fyra raka mål av Sverige

I den andra halvleken gjorde Sverige sitt ryck. 19–23 förvandlades på fyra minuter till 23–23. När knappa nio minuter återstod lyckades Sverige än en gång kvittera matchen, då till 25–25. Efter det satte Tyskland i den sista växeln och vann slutligen med 29–32. Resultatet i den andra halvleken blev alltså oavgjort, 14–14.

20-årige Jerry Tollbring i det svenska laget gjorde åtta mål, lika många som Julius Kühn, bäst i det tyska laget.

För Sveriges del fortsätter turneringen med en match mot Egypten på tisdagen. Samma dag ställs Brasilien mot Slovenien. Fyra lag från de båda grupperna, som består av sex lag, avancerar till kvartsfinal,

I söndagens första herrhandbollsmatch besegrade Qatar överraskande Kroatien med 30–27.

Sverige – Tyskland 29–32 (15–18)

SWE: Jerry Tollbring 8 mål
SWE: Johan Jakobsson 5 mål
SWE: Philip Stenmalm 4 mål

GER: Julius Kühn 8 mål
GER: Tobias Reichmann 6 mål
GER: Uwe Gensheimer 5 mål
GER: Fabien Wiede 5 mål

Diskussion om artikeln