Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lasse som Hasses rådgivare? Lagerbäck: ”Man har alltid en chans i fotboll”

Från 2016
Lars Lagerbäck, EM 2016.
Bildtext Lasse Lagerbäck njuter av tillvaron.
Bild: All Over Press

I fotboll kan ett division 3-lag slå ett division 1-lag, sammanfattar Lars Lagerbäck Finlands chanser i VM-kvalet mot Island. I Yle Sportens intervju pratar succélotsen om herrfotbollens OS-status, Islands bragd – och öppnar för rollen som Hasse Backes rådgivare.

Det är en avslappnad Lars Lagerbäck som sitter och följer med Sveriges handbollsherrars match mot Tyskland. En kort paus från jobbet som Viasats fotbollsexpert i Rio de Janeiro.

– Jag trivs bra, berättar den svenska veterancoachen om TV-rollen till Yle Sporten under halvtidsvilan.

– En av anledningarna till att jag tackade ja till det här var att jag faktiskt aldrig varit på OS, så det är ju skoj bara av det skälet. Och så är det alltid nyttigt att lära sig hur andra yrkesgrupper runt idrotten jobbar.

Marta firar mål, OS 2016.
Bildtext Damlandslaget kan mycket väl ta Brasiliens första OS-guld i fotboll.
Bild: All Over Press

Lagerbäck har inte varit imponerad över de svenska fotbollsprestationerna i Rio hittills. Däremot kan Brasilien på damsidan mycket väl äntligen ta historiens första OS-guld i fotboll.

– Jag tror de har en jättechans, det jag sett har varit oerhört imponerande, säger Lagerbäck om brasilianskorna som bland annat besegrade Sverige med 5-1.

– Många herrlag kan lära sig av dem. Välorganiserat, individuellt skickligt, fysiskt, de jobbar hårt och använder alla strängar på lyran, fortsätter 68-åringen som inte är lika övertygad av herrgänget.

– Det luktar lite VM 2014, de är kanske lite överreklamerade, konstaterar Lagerbäck om brasseherrarna som spelat 0-0 mot såväl Sydafrika som Irak.

Hör herrfotbollen hemma i OS?

På damsidan är gräddan på plats i Rio, men herrturneringen är i första hand en ungdomsturnering kryddat med några mer etablerade stjärnnamn. Lagerbäck är inte säker på om herrfotbollen förtjänar OS-status.

– Jag är lite kluven. Ser du rent statusmässigt som turnering så tycker jag inte den ska vara med med nuvarande regler, slår Lagerbäck fast men fortsätter att han ändå personligen får ut mycket av turneringen.

– Det är ju jättespännande att se en hel del yngre spelare som man inte ens hört talas om. Om några år kanske de dyker upp nånstans – och det är alltid skoj.

Enkel och bekant filosofi

Lagerbäck åkte till Brasilien som isländsk nationalhjälte. Han lotsade mästerskapsnykomlingarna till kvartsfinal där laget föll mot värdnationen Frankrike. Det var samtidigt svenskens sista match vid rodret.

– Det var en härlig avslutning för min egen del. Alla spelare och ledare har varit fantastiska att jobba med, det har varit otroligt lätt på det sättet. Jag tror på kontinuitet och under de här dryga fyra åren har vi hela tiden tagit steg framåt, och lyckas väl någotsånär sätta pricken över i:et.

Flagga på Lars Lagerbäck, EM 2016.
Bildtext Lagerbäck populär som få på Island.
Bild: All Over Press

Att Island lyckades utmana fotbollsjättar har tagits som ett bevis på att även mindre nationer kan göra väl ifrån sig på högsta nivå. ”Lasse Lava” hade ett lika enkelt som bekant framgångsrecept.

– Det är ju min absoluta filosofi att du kan kompensera brister i individuell skicklighet med ett välorganiserat lag. Ju bättre organiserad du är, desto bättre lyckas du. Det här handlar det om för små länder som Sverige och Finland.

– Jag tycker nästan det bästa med EM fotbollsmässigt var att det var lagens EM, inte individernas EM. Jag menar, jag har aldrig sett ett så välorganiserat Portugal – och det är ju därför de vinner.

”Man har alltid chans i fotboll”

Efter EM lämnade Lagerbäck över det isländska styret till Heimir Hallgrimsson, som lotsar önationen mot Finland i VM-kvalkampen i Reykjavik i oktober.

Lagerbäck känner även väl Finlands tränare Hasse Backe, som åtminstone inte ännu frågat sin gamla kompis om råd vad gäller Islands svagheter. Det har han nog koll på, säger Lagerbäck, som ändå försöker sig på några tips.

– Jag tror det inte finns någon patentlösning, vi är ju väldigt svåra att bryta ner, konstaterar Lagerbäck som fortfarande kallar Islands landslag för ”vi”.

Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrimsson, EM 2016.
Bildtext Lars Lagerbäck och Heimir Hallgrimsson ledde tillsammans Island till EM-kvartsfinal.
Bild: All Over Press

– Det blir extra viktigt att få in bollen i straffområdet så ofta som möjligt och så många spelare med som möjligt, eftersom Island har ett väldigt bra försvarsspel. Framåt försöker vi – om Heimir fortsätter på samma bana – att ställa så mycket frågor som möjligt. Det gäller att se upp när det kommer löpningar bakifrån.

Vad tror du, har Finland nån chans?

– Man har alltid en chans i fotboll, det är det som är så skönt. Fotboll är den enda lagsporten där ett division 3-lag kan slå ett division 1-lag, konstaterar Lagerbäck.

Hasse Backes rådgivare?

Efter äventyret på Island satte Lasse Lagerbäck punkt för en lång tränarkarriär. Sannolikt, kunde tilläggas, för helt och hållet stänger han inte dörren.

– Jag har lovat mina nära och kära att jag inte ska hoppa på ett nytt hundraprocentigt jobb om det inte är nåt väldigt, väldigt speciellt. Däremot har jag gärna nån typ av kontakt med fotboll, om det dyker upp nåt annat intressant.

Som Hasse Backes rådgivare, kanske?

– Ja, det skulle kunna vara nånting, ler Lagerbäck. Men jag tror han har så mycket folk där att han inte behöver fler.

Hasse Backe ser fram emot landskamperna mot Belgien och Italien.
Bildtext Hasse klarar sig, tror Lasse.
Bild: All Over Press

Diskussion om artikeln