Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svar: Ypperlig programidé av Andersson

Från 2016
Uppdaterad 08.08.2016 10:55.
Charlotte Sundström.
Bildtext Charlotte Sundström är ansvarig producent för Kultur, drama och underhållning på Svenska Yle.
Bild: Yle Bildtjänst/Anne Hämäläinen

Claes Andersson skriver i en debattartikel i HBL (2.8) att Yle Fem borde återuppta sin litteraturbevakning. Charlotte Sundström, ansvarig producent för Kultur, drama och underhållning på Svenska Yle svarar.

I sanning vore det intressant att höra författare såsom Kjell Westö, Catharina Gripenberg, Malin Kivelä och Claes Andersson själva berätta om sina aktuella böcker, om sina planer och om vilka tankar de gör sig om samhället i allmänhet och litteraturen i synnerhet! Gärna på tv, i samtal med litteraturkunniga och nyfikna redaktörer. En ypperlig programidé. Tack alltså till Claes Andersson, som i en debattartikel (HBL 2.8.16) lyfter fram litteraturbevakningens roll i etermedia och också ger konkreta tankar för hur ett tv-program om finlandssvenska författare kunde göras. Precis som Andersson skriver visar det stora intresset för Helsinki Lit och samtalen på Bokmässan i Helsingfors att den här typen av program säkert skulle fungera och hitta sin publik. Det är också därför Yle väljer att direktsända från de här två stora litteraturevenemangen.

För tillfället är Yle Radio Vega och Svenska Yles webbtjänst Svenska.yle.fi de främsta kanalerna för Svenska Yles litteraturbevakning. Här gör vi från och med hösten en redaktionell satsning på intervjuer och samtal med finlandssvenska författare, på ett sätt som väl överensstämmer med Anderssons vision.

Men vi utvärderar och utvecklar vårt utbud ständigt. Det är helt klart att Svenska Yle med alla sina utgivningskanaler i radio, tv och på webben har ett särskilt uppdrag när det gäller den finlandssvenska litteraturen. När vi planerar nya program och produktioner tar vi tacksamt emot alla förslag och synpunkter.

Charlotte Sundström
ansvarig producent för Kultur, drama och underhållning, Svenska Yle

Det här svaret publicerades i Hufvudstadsbladet 6.8.2016.

Diskussion om artikeln