Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byggandet av Borgås centralkök har startat

Från 2016
Maskiner som stabiliserar marken på platsen där Borgås nya centralkök ska byggas.
Bildtext Maskinerna jobbar på med att stabiliserar marken på platsen där Borgås nya centralkök ska byggas.
Bild: Yle / Hanna Othman

Ett antal maskiner jobbar på åkern intill Harabackagatan i Kungsporten. Före slutet av 2017 ska här stå ett centralkök färdigt att servera 10 000 matportioner per dygn.

Adressen för det nya centralköket blir Harabackagatan 10, väster om Borgå centrum. På ena sidan ligger Borgå trafiks bussdepå och på andra sidan breder gammal åker fortfarande ut sig.

Bygget har kommit igång med markarbeten och som bäst stabiliseras marken. Tanken är att elementen ska stå på plats före vintern.

Två våningar högt

Det färdiga huset blir två våningar högt. Första våningen är själva köket, och ”lådan” på huset innehåller teknik som ventilation, elteknik och kylning.

Skissritning av centralköket i Borgå
Bild: Borgå stad

- Det känns otroligt fint att bygget äntligen kommit igång, säger Annika Malms-Tepponen, verkställande direktör för affärsverket Borgå lokalservice.

Det har varit många svängar i långdansen innan bygget har fått grönt ljus, men Malms-Tepponen säger att hon gissade att det skulle bli så.

- Mat väcker känslor. Det förs alltid diskussioner i samband med centralköksbyggen. Så har det också varit på andra håll i landet. Behovsutredningen blev klar år 2013 och visst trodde vi att vi skulle komma igång lite snabbare, men bra så här, säger Malms-Tepponen.

Annika Malms-Tepponen, vd för affärsverket Borgå lokalservice.
Bildtext Annika Malms-Tepponen framför tomten som centralköket byggs på.
Bild: Yle/Hanna Othman

Vid ett skede var planen att bygga centralköket på Teknikbågen ett par hundra meter närmare Mäntsälävägen, men Malms-Tepponen är nöjd med platsen som köket nu byggs på.

Köket torde stå klart i november 2017, men produktionen kommer igång i februari 2018.

Platt tak blev sluttande

På Yle Östnylands webbsidor har en del läsare uttryckt oro över att centralköket ser ut att ha platt tak på arkitektens ritningar. Annika Malms-Tepponen säger att Borgå lokalservice varit lyhörda till kommentarerna.

- I och med att det är en byggnad med väldigt bred stomme så är utgångspunkten ett flat tak. Men vi har satt in ett lätt sluttande tak ovanpå det flata taket.

Fordonen som bygger centralköket i Borgå har spridit ut sig på Harabackagatan.
Bildtext Fordonen som bygger centralköket i Borgå har spridit ut sig på Harabackagatan.
Bild: Yle / Hanna Othman

Diskussion om artikeln