Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Motorbåtstävling lockar också festprissarna till Hangö

Från 2016
Ett hundratal moterbåtar deltog i Poker run 2016 i Hangövattnen.
Bildtext Poker Run samlade snabba motorbåtar till Hangö under veckoslutet.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Poker Run-träffen för stora starka motorbåtar i Hangö tävlar i popularitet med det traditionella seglingsevenemanget Hangö regatta. Också Poker Run samlar en lång svans av människor som kommer till sommarstaden för att festa.

De stora motorbåtarna samlades nu för elfte året i Hangö kring evenemanget Poker Run. Ute till havs gick allt som smort berättar Kim Eriksson som fungerade som hamnkapten under evenemanget.

- Under de elva gånger vi har ordnat evenemanget har det aldrig hänt en olycka ute till havs. I år fick två båtar motorstopp och tvingades avbryta i Dalsbruk.

Vi hade heller inga säkerhetsproblem, säger Eriksson.

Fritidsbåtar höll avstånd

Magnus Uggeldahl på sjöbevakningsstationen i Hangö bekräftar att säkerhetsarrangemangen kring Poker Run var riktigt bra.

- Båttrafiken på lördagen under "speedtesten" och vid starten till Kasnäs var livlig, men alla fritidsbåtar förstod att hålla sig på ett säkert avstånd från tävlingsbåtarna.

Sjöbevakningens patrull upptäckte inga nära ögatsituationer, säger Uggeldahl.

Polisen var sysselsatt

Under veckoslutet var däremot polisen på land sysselsatt i Hangö.

Två personer greps misstänkta för rattfylleri. Polisen larmades också fyra gånger för misshandelsfall. Minst åtta personer tros vara delaktiga i fallen.

Polisen rapporterar också om sju fall av fylleri, det vill säga människor som är så berusade att de inte kan ta vara på sig själva eller som uppför sig på ett störande sätt.

Många båtar deltog

Lite över hundra båtar deltog i Poker Run. En båt kom från Estland och resten var från Finland, berättar Kim Eriksson.

- Poker Run är egentligen inte en tävling utan en träff för stora, snabba motorbåtar. Jag vill kalla evenemanget för en ”powerboat meeting”.

Ungefär en tredjedel av båtarna körde rutten som gick väster om Hangö.

- Vi ordnade också en hastighetstävling där den snabbaste båten körde 96,6 knop.

Diskussion om artikeln