Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sista sommaren för Sarvsalö bybutik

Från 2016
Sarvsalö bybutik
Bildtext Sarvsalö bybutik
Bild: Yle/Charlotte Vainio

Sarvsalö bybutik har funnits i olika format i över 80 år. Nu verkar sagan vara all, när den nuvarande företagare har valt att säga upp sitt hyreskontrakt.

Anne Rosqvist-Räty började driva Sarvsalö bybutik 2007, sedan hon blev mer stadigvarande boende på ön. När den förra ägaren meddelade att hon inte tänkte fortsätta beslutade sig Rosqvist-Räty för att ge det ett försök.

- Då hoppade jag av från mitt gamla liv, säger hon.

All service försvinner

Sommaren 2008 slog hon upp dörrarna och har drivit butiken sedan dess. Den här sommaren är dock den sista.

Anne-Roqvist-Räty i dörren till Sarvsalö bybutik
Bildtext Anne Rosqvist-Räty
Bild: Yle/Charlotte Vainio

- Jag har just sagt upp hyreskontraktet, meddelar Rosqvist-Räty med en suck. Det här kommer att vara sista säsongen för mig här.

Rosqvist-Räty berättar att det en gång i tiden fanns fem butiker på ön. Nu håller den sista av dem på att stänga. Kundunderlaget har minskat genom åren när ön fått drastiskt färre åretruntboende.

Även om antalet sommargäster har varit hyggligt stadigt räcker det helt enkelt inte för att butiken ska vara lönsam.

Litet kundunderlag

- Jag har helt krasst räknat att jag inte har möjlighet att fortsätta. Jag borde investera rätt så mycket nu om jag skulle fortsätta och det vet jag att jag inte får in på de åren jag har kvar, säger Rosqvist-Räty.

I början försökte hon ha butiken öppen också på vintern, med tanken att de permanent boende på ön skulle ha servicen nära året om.

Skylt på Sarvsalö bybutik
Bild: Yle/Charlotte Vainio

- Men det blev dyrare att ha den öppen på vintern än att stänga den, säger hon.

På senare tid har butiken bara varit öppen på sommaren, när kundunderlaget varit betydligt större.

- I juli är det ju folk här, men det är så kort tid.

Butik med det mesta

Sarvsalö bybutik har inte bara tillhandahållit dagligvaror. I anslutning till butiken har Rosqvist-Räty dessutom drivit en liten loppmarknad och ett café. Hon har också erbjudit hemkörning till de kunder som behövt det.

- 52 gånger om året har vi kört ut med varor, säger hon.

Rosqvist-Räty har också haft en Alko-beställningstjänst. De olika delarna har stött varandra så att butiken har gått runt, men när Rosqvist-Räty lägger ner kommer alla delarna att försvinna samtidigt.

Tekoppar i caféet på Sarvsalö bybutik
Bildtext Café på Sarvsalö bybutik
Bild: Yle/Charlotte Vainio

Många avsked

Det är inte en enkel sak att meddela att en butik som Sarvsalö bybutik ska stänga. Flera av kunderna har gått till butiken i många år.

- Det är till dem det på ett sätt är svårast att säga till att det inte blir något mera men å andra sidan så förstår de flesta att jag inte kan fortsätta när det inte lönar sig.

Beroende av boendes stöd

Ett problem är förstås att det faktsikt inte finns så många boende på ön längre, men ett annat problem är att de boende kanske inte utnyttjar den service som finns i riktigt tillräckligt stor utsträckning.

När de stora butikerna har fått rättigheter att hålla öppet även på tider som förr var tillåtna bara för små butiker blir det kärvare.

- Den fördelen vi små har haft när vi har kunnat ha öppet längre och alla dagar har försvunnit. Vi har aldrig kunnat tävla med priserna så som livsmedelsbranschen är i Finland, säger Rosqvist-Räty.

Skyld från Sarvsalö bybutik
Bildtext Är sagan all för bybutiken?
Bild: Yle/Charlotte Vainio

I stället hänger de små butikernas överlevnad på att kunderna väljer att satsa på dem.

- Fast jag förstår ju att man får en del saker hemskt mycket billigare i de stora butikerna, säger hon.

Oklar framtid

Hittills finns det ingen som vet vad som kommer att hända, delvis eftersom beslutet att stänga just har offentliggjorts. Rosqvist-Räty hoppas att någon ska ta över och höra av sig till fastighetsägaren.

Om hon fick bestämma skulle butiken fortsätta i nya, kunniga händer.

- Här skulle få finnas en livskraftig butik och de som bor här skulle faktiskt använda den, säger hon.

I slutet av juli rapporterade Yle att Bar Aspholm i Isnäs stänger.