Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Samppalinna är en av Åbos pärlor, renoveringen är värd varenda euro"

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 10:36.
Renovering av Samppalinna utebad i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg

För tillfället pågår en totalrenovering av Samppalinna utebad i Åbo. Kritiker menar att kostnaderna för renoveringen har skenat iväg, då det handlar om en investering på nästan åtta miljoner euro. Åbo simklubbs ordförande Staffan Lindberg menar i sin tur att renoveringen är ytterst motiverad.

Jari Somppi, som är arbetsledare på Consti Korjausurakointi, som utför renoveringen av utebadet på uppdrag av Åbo stad, menar att det finns en del utmaningar i att renovera just Samppalinna utebad.

- Ser man på logistiken är det här projektet en utmaning då det ligger på en höjd dit det inte är så lätt att ta sig med stora lastbilar. Vägen är upp är ju inte heller direkt spikrak. Så man får se till att hålla sig till lite mindre fordon. Men just nu ser det ut som att vi håller tidsplanen och blir klara till nästa sommar. Allt pekar också på att vi kan hålla den planerade budgeten.

Jari Somppi, Consti Korjausrakointi Oy
Bildtext Jari Somppi, Consti Korjausurakointi
Bild: Yle / Peter Karlberg
Renovering av Samppalinna utebad i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg

På grund av renoveringen har Åbo Simklubb den här sommaren fått lägga stora delar av sin verksamhet i Kuppis. Staffan Lindberg, ordförande för simklubben, menar att man ändå har löst det hela rätt smidigt, eftersom man har haft god tid på sig att planera inför den här sommaren.

Lindberg hoppas nu på att allt verkligen blir klart lagom till nästa sommar och frågar man honom var det hög tid att renoveringen av Samppalinna utebad blev av.

- Man har pratat om det här i flera år, så det känns bra att man nu äntligen kom till skott. Anläggningen är gammal och behöver renoveras. Vi hoppas på att den ska vara i bruk igen senast när Impivaara simhall stängs för underhåll nästa sommar.

- En utebassäng som Samppalinna utebad är väldigt viktig då man får simma i frisk luft. Det har varit lite problem med inomhusluften i Impivaara, nu har den blivit bättre men så mycket som möjligt av sommarträningen borde ändå kunna ske utomhus. Frisk luft är alltid frisk luft. Dessutom är Samppalinnaområdet en väldigt vacker miljö.

Renovering av Samppalinna utebad i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg
Renovering av Samppalinna utebad i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg
Staffan Lindberg, ordförande för Åbo Simklubb.
Bildtext Staffan Lindberg, Åbo Simklubb.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Beslutsfattarna i Åbo gav i våras motvilligt mer pengar till renoveringen av Samppalinna utebad. Politiker från alla partier ifrågasatte bland annat upphandlingsrutinerna och kompetensen på stadens fastighetsavdelning.

Inför budgeten 2016 godkändes kostnadsberäkningar enligt vilka renoveringen av Samppalinna utebad skulle kosta 6 646 000 euro. Nu uppskattar man att Åbo stads slutnota kommer ligga på 7 750 000 euro. Frågar man Åbo Simklubbs ordförande är renoveringen värd varenda euro.

- Den här renoveringen är ytterst motiverad. Samppalinna utebad är en av Åbos pärlor. Anläggningen har också hållit väldigt länge, då det här är den första renoveringen på väldigt länge. Antalet människor som använder Samppalinna för simning och rekreation är stor och görs den här renoveringen ordentligt kommer det att betala tillbaka sig i längden.

Samppalinna utebad i Åbo.
Bild: Yle / Peter Karlberg