Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Uteserveringssäsongen har förlängts med flera månader"

Från 2016
Uteserving vid åstranden i Åbo
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Aura å är kantad av uteserveringar som har varit fullsatta under hela sommaren. Enligt företagarna är säsongen ännu inte slut.

Det har inte varit någon rekordsommar vädermässigt, men det kan vara en bidragande orsak till att det gått så bra, tror Jaana Heilimö som är restaurangchef på Blanko och Tintå.

- När det är riktigt varmt söker sig folk ut ur städerna, men nu har det varit passligt väder för att sitta vid åstranden istället.

Blanko och Tintå har funnits på samma plats länge, men aldrig har man haft lika många kunder som i år. Heilimö tror att det dels beror på ökade turistströmmar och dels på att åstranden fortsätter att utvecklas.

- Det har varit en sommar med många stora evenemang som kungstraven och regattan för några veckor sen, men åstrandens betydelse som samlingsplats fortsätter att öka. Det finns så mycket nytt som händer här varje år.

Heilimö anser också att uteserveringssäsongen har förlängts.

- Det är inte alls slut ännu. Säsongen håller i sig minst ett halvår men på Tintå sitter folk ute nästan året runt. Människor är helt enkelt mindre väderkänsliga än förr.

Västra åstranden i Åbo
Bildtext Tintå och Blanko
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Lite längre ner längs västra åstranden hittas Pub Niska, där folk sitter utomhus trots att uteserveringen inte är helt skyddad från väder och vind.

- Vi har ökat för varje år och det här året är inget undantag, berättar Christa Olin.

Trots att vädret är dåligt vill folk envist sitta ute, berättar Olin.

- Människor vill nog sitta där även om det inte är soligt eller vindstilla. Det kanske är ett symptom på att folk för en allt stressigare tillvaro, man vill njuta lite mer på lunchen.

Pub Niska
Bildtext Christa Olin
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Ju längre mot hamnen man vandrar, desto glesare blir det mellan serveringarna. Det här tog Kenneth Forsström tillvara på när han i somras tog över båten Merihelmi. Merihelmi har stått vid Förin i 20 år, men stod tom ifjol.

- Det är många gamla stamkunder som har återvänt och är glada över att restaurangen är igång på nytt. Det här är ju inget discoställe precis, så vi har nischat oss som kvarterskrog med lite äldre kunder. Eftersom det finns nya bostadsområden närmare hamnen har efterfrågan på restauranger i området ökat, så sommaren har gått väldigt bra, berättar Forsström.

Trots att Båten ligger en bit från centrum har också turisterna hittat dit. Under de stora evenemangen har det varit fullsatt.

- Omständigheterna runt åstranden börjar vara perfekta nu, ända från Domkyrkan ner hit till Förin, men möjligtvis kunde det ännu finnas efterfrågan för restauranger ännu längre mot hamnen, anser Forsström.

Kenneth Forsström på båten Merihelmi
Bildtext Kenneth Forsström
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Diskussion om artikeln