Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos stombusslinjer ett steg närmare

Från 2016
Karta med Åbos stombusslinjer.
Bild: Åbo stad

Åbo ska ha stombussar före år 2020. Stombusslinjerna ska bidra till trivseln och till att allt fler väljer att ta bussen.

Åbo stadsstyrelse beslöt på måndag kväll att projektet fortsätter planenligt och man siktar på att de nya linjerna ska vara i gång år 2020.

Nu fortsätter planeringsarbetet under hösten och man återkommer till ärendet då stadsfullmäktige ska ta ställning till budgeten.

Kollektivtrafiknämnden har hand om beredningen. Stombussarna fungerar som en slags busslinjernas ryggrad och trafikerar där många bor eller arbetar. Bussarna går ofta och i rusningstid ska man kunna lita på att det kommer en buss inom kort oberoende när man befinner sig på hållplatsen.

Hållplatsernas ska vara tillgängliga och lätta att ta sig till både till fots och med cykel. För att busstrafiken på stombusslinjerna ska vara smidig planeras nu olika åtgåärder som gör att bussarna kan ta sig fram snabbare. Det kan till exempel handla om egna körfiler för bussarna eller förtur vid trafikljus genom att utnyttja bussarnas satellitlokalisering.

Diskussion om artikeln