Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-klockan dag 4: Segling, simning och nordisk bollsport

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 15:33.
Matti Mattsson i EM 2014.
Bildtext Matti Mattsson tävlar på huvuddistansen 200 m bröstsim.
Bild: EPA

Tre stora seglingshopp i elden, Matti Mattsson på huvuddistansen och möjligtvis ännu mer Michael Phelps-historia. OS-klockan listar de viktigaste klockslagen under dag 4 i Rio.

16.00

Elmo Jankari gör sig redo för den sista blåvita ridsportinsatsen i Rio. Jankari med hästen Duchess Desiré ligger 29:a inför banhoppningen som avslutar fälttävlan i debutäventyret på OS-nivå.

Elmo Jankari
Bildtext Jankari är 23 år gammal.
Bild: / All Over Press

18.30

Då inleds ett annat debutäventyr – nämligen Anni Vuohijokis i OS-tyngdlyftning. Vuohijoki medverkar i klassen 63 kilogram och förberedelserna har gått till och med skrämmande bra.

– Mina vanliga ilsketräningar har inte blivit av, vilket gör mig lite fundersam, att hur kan det ha gått så här bra, konstaterade Vuohijoki till Yle tidigare i veckan.

19.05

Finlands på förhand sett tre starkaste seglingskort heter Tuula Tenkanen, Tuuli Petäjä-Sirén och Tapio Nirkko. Alla tre seglar dagens första start fem minuter över sju. För damduon är det dag nummer två som gryr, medan Nirkko inleder sitt tredje OS.

I RS:X-klassen ligger Petäjä-Sirén åtta efter öppningsdagen, i Laser Radial hittas Tenkanen på en tionde plats, medan Kaarle Tapper som likaså fortsätter sin regatta är 23:a i Laser.

Tuuli Petäjä-Sirén ler mot kameran.
Bildtext Petäjä-Sirén var Finlands fanbärare under OS-invigningen.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

20.05

Matti Mattsson dyker ner i bassängen på huvuddistansen 200 meter bröstsim. På den halva sträckan lyckades Mattsson inte helt enligt förhandsritningarna, men formen borde det inte vara något fel på.

– Nog tycker jag att jag är i helt bra form, ja, till och med i den bästa formen i mitt liv, sa VM-bronsmedaljören efter försöken på 100 meter.

Försöken på 200 meter avgörs på kvällen, semifinalen i natt klockan 05.03 och finalen på onsdag. Ari-Pekka Liukkonens motsvarande koordinater på 100 meter fritt är klockan 19.11, 04.03 och onsdag.

04.28

Simpassets sannolika godbit är ändå Michael Phelps som kan skriva ännu ett stycke OS-historia. Om den 19-faldiga olympiska mästaren tar medalj på 200 meter fjäril, blir han den första simmaren genom tiderna att beträda prispallen på samma sträcka i fyra OS.

Michael Phelps ligger bra till i guldligan i OS.
Bildtext Phelps är en av de allra största stjärnorna i OS.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Finland har inget bollsportslag i Rio, men de övriga nordiska länderna bidrar med desto fler. Tre av dem är i elden under dag 4.

20.40

Danmarks handbollsherrar fortsätter sin turnering. Efter premiärsegern över Argentina väntar nu en dust med Tunisien. Sverige föll mot Tyskland i sin första drabbning och vill klockan 01.50 öppna segerkontot på Egyptens bekostnad.

Afrikanskt motstånd för nordborna i handbollen – i fotbollen är det asiatiskt som gäller för Sveriges damer. Såväl blågult som motståndaren Kina har tre poäng efter två matcher – allting på spel med start klockan 04.00.

22.00

Simone Biles inleder jakten på sex OS-guld i Rio. Den i dagsläget fullständigt överlägsna gymnasten lär leda USA till guld i damernas lagfinal. Lönar sig att följa med den 19-åriga amerikanskan.