Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sandströms senaste roman siktar in sig på förhoppningar och resultat

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 12:18.
Omslag till Sandströms roman Laudatur.
Bildtext Titeln på Peter Sandströms senaste roman speglar samhällets intresse att ständigt bedömma våra prestationer, menar Sandström.
Bild: Yle/Adrian Perera.

"Mästerlig kärlek och svidande svek". Med dessa ord beskrivs Peter Sandströms senaste roman i Schildts & Söderströms höstkatalog. "Laudatur" är den Åbobosatta författarens fjärde roman.

- Laudatur är en bra titel. Den låter uppkäftig. Den har inget med studentskrivningar att göra, säger Sandström.

Enligt Sandström kan titeln tolkas som en spegling av samhällets intresse att ständigt bedöma våra prestationer.

- Vi måste alltid prestera. Bli så bra som möjliga. Titeln är i dialog med det här fenomenet.

Peter Sanström. I bakgrunden syns murbruk.
Bildtext Peter Sandström.
Bild: Yle/Adrian Perera.

En fortsatt vriden version av "Peter Sandström"

Sandströms författarskap präglas av en intim koppling till Sandströms eget liv. Redan i Peter Sandströms första novell heter huvudpersonen "Sandström".

Den fjärde romanen fortsätter i samma anda. Romanen tar avstamp i den fiktiva 50-åriga författaren Peters liv, hans fru Zebras graviditet och deras liv tillsammans.

- Boken har två huvudsakliga tidsplan: en passus i Nykarleby år 1988, en passus utspelar sig i 2000-talets Åbo. I det förflutna ser Peter framemot livet. I nuet tänker han på vad som hänt. Vad har hänt med mitt liv?

Sandström ser sitt liv som en källa till fiktion, till känslor och utgångslägen, men påpekar att det inte är fråga om en autobiografi.

- Jag plockar ramar ur mitt egna liv, men jag vrider till det tills det blir "Peter Sandströms liv" inom citationstecken.

Peter Sandström ser ett tryckfel i sin roman.
Bildtext Det mest skrämmande med att öppna sin senaste roman för första gången är att märka allt man kunde ha gjort bättre, påpekar Sandström.
Bild: Yle/Adrian Perera.

Trots att Laudatur nyligen hittat sin väg till butikshyllan menar Sandström att han redan påbörjat sitt nästa verk.

- När vi är klara här åker jag hem till Port Arthur och fortsätter skriva.

Friskt med flera förlag

Sandström ser fram emot bokhösten. Dels på grund av den egna romanen, dels i egenskap av ordförande i Finlands svenska författarförening.

- Det blir en mångsidig och rik bokhöst. Jag hatar ordet "aktörer" men det är bra att det finns så många aktörer nu. Det är bra att det finns många olika röster, det är bra för den litterära kvaliteten. Eftersom Svenskfinland är så litet är det särskilt viktigt att kvaliteten hålls.

Böcker.
Bildtext Höstsäsongen är en viktig tid för landets förläggare.
Bild: Mässcentrum / Markku Ojala

I dagsläget finns det ungefär 15 förlag i svenskfinland, enligt Yles senaste kartläggning. I praktiken publicerar tio av dessa skönlitteratur. Bland dessa finns åtminstone två som lanserar sina allra första böcker i höst.

- Att det finns flera förlag känns friskt, säger Sandström.

Sanströms senaste roman "Transparente Blanche" (2014) har nominerats till Helmets litteraturpris, och nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris i fjol

- Det är sällan jag tänker på hur böcker har tagits emot. Jag vill alltid se framåt. Jag tänker på det klassiska viset: min nästa bok, den är den bästa.

Diskussion om artikeln