Turkietrelationerna svalnar efter kuppförsök – flyktingavtalet nära att falla
Turkiet tänker inte ändra sin terrorlagstiftning för att möta EU:s kriterier för visumfrihet, säger Turkiets EU-minister till Financial Times. Avtalet hotar nu att falla samman samtidigt som relationerna mellan Turkiet och väst blir allt kyligare i kuppförsökets efterdyningar.
Turkiet kan omöjligen genomföra de ändringar i landets terrorlagstiftning som EU kräver efter kuppförsöket i juli, säger landets EU-minister Omer Celik till tidningen Financial Times.
EU har kritiserat den turkiska terrorlagstiftningen som allt för bred och hårdhänt och kan användas för att kväsa politiskt motstånd.
I dagsläget har terrorlagarna bland annat använts för att fängsla journalister som publicerar känsliga uppgifter och bland annat kurdiska HDP-parlamentariker hotas av åtal under lagen efter att deras parlamentariska åtalsimmunitet avskaffades i våras.
Celik säger nu att det efter kuppförsöket är omöjligt att ändra på de turkiska lagarna.
EU har hela tiden vidhållit att frågan inte är öppen för kompromisser.
- Vi har alltid varit tydliga med våra turkiska samarbetspartners vad gäller visumfriheten. Om Turkiet vill ha visumfrihet måste alla krav uppfyllas, säger EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos.
Kan fälla flyktingavtalet
En snabbare visumfrihetsprocess var ett av villkoren i flyktingavtalet mellan EU och Turkiet, där Turkiet gick med på att ta emot flyktingar som utan tillstånd hade tagit sig till EU via Turkiet.
Tanken var att visumfriheten skulle träda i kraft redan i slutet av juni, men då terrorlagarna inte har förändrats har ärendet blivit liggande.
Turkiets regering har flera gånger hotat att dra sig ur avtalet över visumfrihetsfrågan.
Ett sådant hot fick Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel att säga att Tyskland åtminstone inte ger efter för utpressning.
Celiks intervju publicerades bara en dag efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan upprepade hotet om att dra sig ur avtalet och anklaga EU för falskspel.
Erdoğan har också trappat upp tvisten med EU genom att lova att dödsstraffet återinförs om det är folkets vilja, samtidigt som EU har varnat för att det betyder ett definitivt slut på Turkiets EU-medlemskapsprocess.
Allt sämre relationer efter kuppförsöket
Erdoğans uttalande är bara det senaste i en rad allt kyligare meningsutbyten mellan Turkiet och EU sen det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli.
EU har uttryckt oro för att den våg av gripanden och avskedanden bland tjänstemän, polis, militär och akademiker ser ut som en utrensning av meningsmotståndare snarare än en jakt på kuppmakare.
Också relationerna till USA har fått en ordentlig törn då Turkiet utan framgång har krävt att Fetullah Gülen, mannen den turkiska regeringen har utpekat som hjärnan bakom kuppförsöket, ska utlämnas.
Gülen är sedan länge bosatt i USA. Turkiets justitieminister Bekir Bozdag varnade på tisdag USA för att landet riskerar sin allians med Turkiet över vad Bozdag kallade en terrorist.
Liknande hot har setts som en hänvisning till att flygbasen Incirlik i södra Turkiet är livsviktig för USA:s flygstöd i kampen mot terrorgruppen IS i Syrien, och att USA kan förlora tillgången till basen om Gülen-frågan inte får en tillfredsställande lösning.
Allt fler häktas och grips
Bozdag meddelade också på tisdag att över 16 000 människor har gripits misstänkta för delaktighet i kuppförsöket.
Ytterligare 6 000 personer är gripna och kan komma att häktas inom kort samtidigt som över 7 500 människor undersöks för sin roll i kuppförsöket.
Största delen av de häktade och gripna är soldater, men bland dem finns också poliser, åklagare, domare och andra statliga tjänstemän.