Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Härligt att vara tillbaka på sportplan"

Från 2016
Uppdaterad 09.08.2016 12:34.
Haiju Silén med dottern Annéa
Bildtext Haiju Silén med dottern Annéa
Bild: Yle/Pia Lagus

Haiju Silén, som representerar VIS, vann senaste veckoslut brons vid veteran-FM. Hennes gren är länghopp och hon tävlar i klassen damer 50 år.

Veteran-FM i friidrott arrangeras för damer och herrar från trettiofem upp till nittio år.

Silén tävlade på elitnivå under ungdomsåren. För fem år sedan fick hon tvillingar och kände att hon ville komma i form igen.

- Jag hittade löpningen efter flera års paus och deltog i många lopp, säger Haiju Silén. Sen ville jag ha nya utmaningar.

Tankar på att återuppta friidottandet och i synnerhet längdhoppet fanns redan förra året. I sommar gjorde hon slag i saken.

- Jag hoppar inte lika långt som förr. Men i övrigt är känslan densamma. Det är härligt att vara på sportplan, säger Silén.

Bronsmedaljen hoppade hon hem på "gamla meriter". Men siktet är inställt på att finslipa tekniken och snabbheten och på så sätt hoppa ännu längre.

En helt annan stämning

På veterantävlingar fokuseras det mycket på sammanhållningen. Man peppar varandra och konkurrenstänkandet är väldigt nertonat.

- Det är mycket mer avslappnat. Den känslan är underbar, säger Silén

Haiju Silén tror inte att så många är medvetna om att det arrangeras tävlingar på den här nivån för lite äldre idrottare.

- Jag har många duktiga löparvänner som skulle ha stora chanser att lyckas inom friidrotten.

Fler kunde vara med

I Siléns klass deltog i år enbart tre damer så fler kunde absolut rymmas med. Men för henne känns det fantastiskt att ha få varit med och veta att hon tillhör de bästa i landet i sin åldersklass.

- Det är bara att söka sig till sportplan och börja på, säger Haiju Silén.

Haijus spikskor
Bildtext Haijus spikskor
Bild: Yle/Pia Lagus

Ett minne som Silén bär med sig från FM-tävlingarna i Iidensalmi är mannen som löpte 200m häck i åldersklassen 90 år.

- Vid sista häcken föll han raklång på mage. Men han skuffade undan den tillskyndande sjukvårdspersonalen och sprang i mål. Hela läktaren stod upp och applåderade.

- Tänk att ha den kämpargglöden. Sådan vill jag bli. Jag har fyrtio år på mig, säger Haiju Silén.

Diskussion om artikeln