Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också butikerna kämpar med Postens paket

Från 2016
Postens logistikcentral i Lundo.
Bildtext Det behövs utrymme i butiken för att sköta paketförsändelser.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Det är inte bara i R-kiosker som Postens tjänster upplevs som mer arbetsdryga än lönsamma. Också i matbutikerna tar paketen upp de anställdas tid. Lönsamheten är inte vad den borde vara, säger servicedirektör Petri Toivonen på Suomen Lähikauppa.

- Lönsamheten är inte ännu på den nivå som vi vill att den ska vara, också för att vi har satsat mycket pengar på tjänsten, säger Toivonen, som ansvarar för lokala tjänster i Siwa- och Valintatalo-butikerna.

Svenska Yle rapporterade tidigare om hur R-kioskföretagare sliter med Postens pakettjänst. Trots att matbutiker i regel har mera personal och utrymme för paketen är kiosker, är servicen arbetsdryg och oförutsägbar också för butikerna.

I dag kan man skicka och avhämta Postens paket i ungefär var fjärde Siwa, var femte K-butik och var sjunde S-affär. Inom S-gruppen finns över dubbelt fler av Postens paketautomater är servicepunkter.

Enligt Toivonen är pakettjänsten "mångsidig" och kräver mycket tid av personalen, jämfört med konkurrenten Matkahuoltos service som är betydligt enklare. Under de senaste åren har man ändå i samarbete med Posten lyckats utveckla tjänsten och gjort den smidigare, bland annat med att införa digital underskrift.

- Det handlar inte bara om ekonomisk lönsamhet i pengar utan också om hur vi kan och hinner sköta kundbetjäningen som en helhet, säger Toivonen. Kundundersökningar visar ändå att tjänsten uppskattas, säger Toivonen.

Mika Lyytikäinen, planeringschef inom S-gruppen, vill inte bedöma Posttjänstens lönsamhet i gruppens mataffärer.

- Det är en tjänst bland många som vi erbjuder våra kunder, säger Lyytikäinen.

Få får lönepåslag

Postförsändelser kräver tid och kunnande av personalen, men få butiksbiträden får lönepåslag för jobbet, säger Juha Ojala på servicefacket Pam. Förmännen får påslag, men ett ansvarstillägg för biträden, som i teorin kunde betalas för postförsändelser, betalas sällan ut för jobbet.

Det handlar om vad som definieras som en mera ansvarsfull uppgift, säger Ojala. Till exempel inom S-gruppen betalar man extra till dem som sköter banktjänster.

Ojala anser att Postens service överlag är en positiv sak för de som jobbar inom dagligvaruhandeln. Butiken har bättre chanser att överleva och ger timanställda mera jobb.

Service snarare än business

I K-market i Nickby är Postens pakettjänst oftast mer en service än lönsam verksamhet, säger köpman Mikael Bäckström.

- Det är lönsamt när volymerna är större. Vore volymerna mer stabila och förutsägbara skulle ekvationen vara lättare, säger Bäckström. Han har reserverat en persons arbetsinsats för jobbet, men med undantag av julen går det inte alltid på plus.

Bäckström har ändå inga tankar på att upphöra med tjänsten.

Ingen tid för telefontjänst

Också för Valintatalo i Borgå är tjänsten överlag en positiv sak. Det är roligt när det är liv och rörelse i affären, säger Leena Ahokas, biträdande butikschef.

- Det som skapar irritation hos kunden är att vi inte kan ta emot telefonförfrågningar angående paketen. Vi har inte tid till det, säger Ahokas.

Regeln gäller alla Siwa- och Valintatalobutiker som erbjuder pakettjänster. Posten och Matkahuolto har egna telefontjänster.

Diskussion om artikeln