Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya zikafall i Florida

Från 2016
Konstdistriktet Wynwood i Miami, Florida.
Bildtext Konstdistriktet Wynwood i Miami, Florida.
Bild: EPA/RHONA WISE

Fyra nya fall av zikavirus i konstdistrikt i Miami drabbar lokala affärsägare. Florida har nu bekräftat totalt 21 fall av zika.

I den amerikanska delstaten Florida har fyra nya fall av zikavirus uppdagats. Floridas guvernör Rick Scott uppger att fallen påträffades i Miami.

De nya fallen förekommer inom ett mycket begränsat område på knappa tre kvadratkilometer - i konstdistriktet Wynwood.

Myndigheterna i Florida har nu bekräftat totalt 21 fall av zikavirus i delstaten.

Slår hårt mot lokalt konstdistrikt

Lokala företagare i Wynwood uppger att de har förlorat inkomster sedan de lokala zikainfektionerna fastställdes.

Miami Herald skriver att den lokala organisationen Wynwood Business Improvement District höll ett krismöte på måndagen för att uppmana lokala, statliga och federala myndigheter att försnabba åtgärderna mot viruset. Företagarna kräver också kompensationer för att turister har slutat komma till distriktet.

Guvernören Rick Scott har uppmanat kongressen att godkänna mera pengar till arbetet mot viruset. Också Hillary Clinton som besökte Miami på tisdagen vädjade till kongressen om mer pengar för zikatester, vård och forskning.

Utspritt i stora delar av Sydamerika

Zikaviruset kopplades i fjol till utvecklingsstörningen mikrocefali i fall där modern har insjuknat under graviditeten.

Mikrocefali är en störning i fostrets utveckling där hjärnan inte växer normalt och det orsakar bland annat nedsatt kognitiv förmåga och hjärnskador hos barnet.

Zika-epidemin har spridit sig till stora delar av Sydamerika och Mexiko. Framförallt i Brasilien har det lett till att mikorcefali ökat explosionsartat.

Diskussion om artikeln