Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aamulehti: Ungdomsgarantin sviker en tredjedel

Från 2016
Unga som söker arbete.
Bild: Yle

En tredjedel av ungdomarna måste vänta längre än de tre månader som ungdomsgarantin utlovar för att få jobb eller utbildning, skriver Aamulehti.

Tanken med ungdomsgarantin, som togs i bruk för tre år sedan, är att den ska garantera under 25-åriga arbetslösa eller under 30-åriga utexaminerade jobb eller utbildning inom tre månader.

För en tredjedel av ungdomar överskrids ändå tidsgränsen.

Janne Savolainen från Arbets- och näringsministeriet försvarar trots det ungdomsgarantin med att dess tidsram är svår att uppfylla i landets svåra ekonomiska läge. Han säger att perioderna som personer under 25 år är arbetslösa oftast är ganska korta.

– Det är viktigt att människor hålls aktiva. Då ekonomin börjar växa måste arbetskraften vara i form och kunnig, säger han till Aamulehti.

Savolainen betonar också att ungdomar måste få hitta sin egen väg till arbetslivet och att det inte måste vara fel att ta lite tid för att fundera vad man vill.

Färre unga är arbetslösa

Efter att en lång tid ha ökat ser ungdomsarbetslösheten ändå ut att ta en positivare vändning. Arbetslösheten slutade öka i oktober, för att minska nu i juni.

Också antalet som varit arbetslösa i mer än tre månader har minskat för första gången på flera år.

Minskningen är ändå liten, så man bör vara försiktig med att hoppas på för mycket, säger Savolainen.

Diskussion om artikeln