Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo musikfestspel - "Det bästa lyckopillret inför hösten"

Från 2016
Uppdaterad 12.08.2016 12:11.
Åbo musikfestspels konstnärliga ledare Ville Matvejeff och sopranen Angelika Klas.
Bildtext Åbo musikfestspels konstnärliga ledare Ville Matvejeff och sopranen Angelika Klas.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Klassisk musik gör en smartare och lyckligare. Åbo musikfestspel är därför bästa sättet att starta upp hösten på, säger Åbo filharmoniska orkesters intendent Emelie Gardberg inför festivalen som inleds på torsdag och pågår till och med 20 augusti.

Emelie Gardberg ser minst sagt fram emot starten av Åbo musikfestspel.

- Den här veckan är en enda stor fest för oss. Visst är det mycket jobb, men det är också väldigt roligt. Det här är ett viktigt evenemang för en stad som Åbo som vill vara något på världs- och Finlandskartan. Att man har ett aktivt kulturliv skapar bevisligen också en stor dragningskraft för turister.

Enligt Gardberg är det också viktigt är att få fler att upptäcka den här genren och Åbo filharmoniska orkesters intendent jämför Åbo musikfestspel med ett lyckopiller. Enligt henne blir man dessutom smartare om man tar del av festivalen.

- Det är vetenskapligt bevisat att lyssna på klassisk musik gör en intelligentare och på många sätt och vis lyckligare. Man får en lyckokänsla och man får fina endorfiner, så att ta del av Åbo musikfestspel är bästa sättet att starta upp en ny arbets- och musikhöst på.

Efterfrågan på biljetter till de olika evenemangen är stor och Gardberg har en tydlig förklaring till varför Åbo musikfestspel går hem hos folket.

- Festivalen har kraften att förnya sig och att hela tiden erbjuda saker som överraskar, plus saker som är bekanta.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Åboland videoklipp: Åbo musikfestspel inleds - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Åbo musikfestspels program har planerats av festivalens nya konstnärliga ledare, kapellmästaren och kompositören Ville Matvejeff.

- Det är ett förstås ett stort ansvar att planera Åbo musikfestspel, men det är också en stor ära att få göra det. Jag är väldigt glad och stolt över att jag har fått den här möjligheten att få fortsätta den här fina traditionen som Åbo musikfestspel har. Det är spännande men samtidigt känns det också tryggt, då jag har haft väldigt bra företrädare som har gjort ett bra jobb.

Ville Matvejeff tillträdde som nya konstnärlig ledare i mars 2015 och svarar så här på frågan varför Åbo musikfestspel lyckas locka en stor publik år efter år.

- Åbo musikfestspel har genom åren presenterat några av världens största konstnärer och väldigt ofta har det skett för första gången i Finland. Åbo musikfestspel har sedan 1960-talet varit ett evenemang som drar till sig alla nya idéer och strömningar inom klassisk musik, alltså får de idéerna till Finland. Sedan har man också haft väldigt gedigna och intressanta program när det gäller olika kombinationer av tonsättare och konstnärer. De här basidéerna har fått publiken att komma tillbaka varje år.

Matvejeff dirigerar öppningskonserten som direktsänds i Yle 1

Festivalens öppningskonsert torsdag 11 augusti klockan 19:00 ordnas i Åbo Konserthus. I konserten "Urbana danser" kan man höra kompositören Olli Virtaperkos världspremiär "Romer’s Gap", en konsert för förstärkt cello och orkester. Som solist fungerar Perttu Kivilaakso som är känd från bandet Apocalyptica.

Ville Matvejeff är dirigent för öppningskonserten som för övrigt också direktsänds i radiokanalen Yle 1 med start klockan 19:03.

- Det är en fantastisk känsla att få vara dirigent vid Åbo musikfestspel som har en väldigt entusiastisk publik. Visst kommer det också vara en hel del adrenalin för mig som dirigent, men det hör till och är bara positivt, säger Matvejeff.

Emelie Garberg, intendent.
Bildtext Åbo filharmoniska orkesters intendent Emelie Gardberg.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka
Från vänster Hannu Taanila som föreläser om koralförspel, kompositören Olavi Virtaperko, sopranen Angelika Klas och Åbo musikfestspels konstnärliga ledare Ville Matvejeff.
Bildtext Från vänster Hannu Taanila som föreläser om koralförspel, kompositören Olavi Virtaperko, sopranen Angelika Klas och Åbo musikfestspels konstnärliga ledare Ville Matvejeff.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Andra inslag i programmet i årets upplaga av festivalen är bland annat Hannu Taanilas föreläsning om koralförspel. Taanila föreläser vid två tillfällen under festivalens gång i Åbo Slotts kapell 11 och 12 augusti. Sopranen Angelika Klas uppträder i sin tur den 19 augusti i Jugendsalen i Hamburger Börs.

Musik kombineras med motion i ett gratisevenemang i Kuppis den 17 augusti, där balettdansösen Minna Tervamäki drar ett motionspass. En luftakrobat tar också plats i festivalprogrammet den 18 augusti. Vid det tillfället bjuds besökaren på verbal gymnastik kryddad med musik i Åbo energis turbinhall.

Vidare besöker St Petersburgs Mariinski-teater och Valeri Gergijevin festivalen under 16 och 17 augusti, och kommer enligt arrangörerna vara ett av festivalens toppögonblick.

Mer om Åbo musikfestspel hittar du på festivalens webbsida

Fotnot: Åbo musikfestspel är Finlands äldsta kontinuerligt ordnade musikfestival. Festivalen grundades år 1960 av Musikaliska Sällskapet i Åbo.

Konsertteja: Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertti

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln