Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NBA-stjärnan vill representera Finland snart: "Innan jag blir för gammal"

Från 2016
Uppdaterad 10.08.2016 11:03.
Drew Gooden har finska rötter.
Bildtext Drew Gooden har spelat 14 säsonger i NBA.

Den 208 cm långa NBA-spelaren Drew Gooden vill gärna representera Finlands landslag i basket. Amerikanska Gooden har en finsk mamma.

Gooden spelade senast för Washington Wizards i världens bästa basketliga NBA. Ingen av de finländska landslagsspelarna spelar i den ligan.

– Jag skulle vilja spela för landslaget och senare också hjälpa till med träning eller dylikt. Det blir bråttom med spelandet innan jag blir för gammal, sade Gooden i en intervju för Ilta-Sanomat.

Inte många år kvar

Goodens mamma kommer från Äänekoski och där spenderade basketspelaren också flera somrar som liten. För tillfället är han på semester i Finland efter en paus på flera år.

– Jag har samlat på mig vikingpoäng. Det gör man om man till exempel tänder en eld utan hjälpmedel. Jag har också åkt kanot, vilket ger mer poäng, sade Gooden, som ändå behöver en permanent finsk adress i sex månaders tid för att kunna ansöka om medborgarskap i Finland.

Frågan är om inte tiden rinner i väg. Gooden fyller 35 år i höst och hade en statistikmässigt svag säsong förra säsongen.

För att få representera Finland krävs först och främst ett pass.

– Planen är att träffa Hanno Möttölä på torsdag. Kanske också Henrik Dettmann, sade Gooden, som inte verkar ha gett upp hoppet om en blåvit spelskjorta.

Diskussion om artikeln