Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tre dramatiker fick pris

Från 2016
Uppdaterad 10.08.2016 16:25.
Författaren Susanne Ringell
Bildtext Susanne Ringell är en av dem som belönades med det finlandssvenska dramatikerpriset. Sara Ehnholm Hielm och Johanna Koljonen belönades också.
Bild: Svenska Yle

Det finlandssvenska dramatikerpriset från Boismanska fonden gick i år till Susanne Ringell för Svärmorstungor, Sara Ehnhholm Hielm för Vinterkriget och Johanna Koljonen för Kycklingrättegången.

Nina Gran delade ut prisen i samband med Svenska Teaterns spelårsöppning på onsdagen. Pristagarna har utsetts av Labbet rf:s sakkunnighetsgrupp bestående av Ann-Luise Bertell, Tomas Jansson, Marina Meinander och Hanna Åkerfelt.

Totalt läste gruppen 32 nyskrivna pjäser som uppförts under spelåret 2015-2016.

Boismans fond som förvaltas av Svenska Teatern grundades år 1917 av lagman Toivo Johannes Boisman. Syftet med fonden är att premiera ett alster som författats av en finländare på svenska under de senaste åren, och som uppförts med framgång under spelsäsongen.

Årets pristagare motiverades så här:

Susanne Ringell för Svärmorstungor som hade premiär på Radioteatern den 25 februari 2016.

Pjäsen fokuserar på livets små beståndsdelar och är lågmält berörande. Den är en poetisk och samtidigt jordnära skildring av en relation, svärdotter och svärmor, som ofta presenteras när den är svår och dålig. Språket har en central roll och är både en upplevelse i sig och en del av dramat.

Sara Ehnholm Hielm
Bildtext Sara Ehnholm Hielm.
Bild: Privat

Sara Ehnholm Hielm för Vinterkriget – here we go again som hade premiär på Teater Viirus/TextFest den 19 november 2015.

En med raseri skriven satir om ledarskap. Pjäsen är en vass analys av vilsenheten i en tid där lönsamhet och vinstmaximering gjorts till den allenarådande värderingen. Texten använder sig fräckt av nationella symboler och bygger en träffsäker komedi som föds ur den i pjäsen inbyggda anakronistiska tankeleken – hur skulle det ha gått i Vinterkriget om Wahlroos hade ersatt Mannerheim?

Johanna Koljonen för Kycklingrättegången som hade premiär på Teater Viirus/TextFest den 10 december 2015.

Pjäsen leker på ett fantasifullt sätt med dokumentärteaterformen. Den skapar en fin balans mellan det komiska och det sköra, mellan det politiskt dokumentära och det dramatiska, mellan det aktuella tidsbestämda och det allmängiltiga universella. Den visar att dramatik kan vara många olika saker.