Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stark slutspurt gav Armstrong guldet i tempoloppet – Lotta Lepistö 17:e trots nära ögat-situation

Från 2016
Uppdaterad 10.08.2016 19:03.
Lotta Lepistö, hösten 2015.
Bildtext Lotta Lepistö (arkivbild från 2015).
Bild: All Over Press

Lotta Lepistö klockade in den 17:e snabbaste tiden i damernas tempolopp i OS. Guldet gick till 42-åriga Kristin Armstrong från USA, som tog sig förbi ryskan Olga Tsabelinskaja tack vare en stark slutspurt.

I skillnad till linjeloppet bjöd inte tempoloppet på några våldsamma krascher, trots att det stormiga vädret hade bäddat för dramatik på den 29,7 kilometer långa sträckan.

Kristin Armstrong höll god fart redan vid den första mellantiden på 10 km, medan ryskan Tsabelinskaja steg upp i topp efter 19,7 kilometer.

Efter en stark sista sträcka av ryskan stod det klart att det skulle bli en duell mellan Armstrong och Tsabelinskaja vid målgången. Armstrong – som kom i mål till sist – tog också guldet. Segermarginalen blev till sist 5,5 sekunder.

Lotta Lepistö höll en stabil fart genom hela loppet och klockade in 47.06,52, vilket räckte till en 17:e plats. En gedigen prestation, med tanke på det stormiga vädret.

– Vädret passade mig bra. Jag höll bra fart och benen fungerade så som de skulle, berättar en nöjd Lepistö efter loppet.

Nära ögat i passligt regn

Inte heller den skadade ryggen orsakade problem för Björneborgaren.

– Ryggen var riktigt bra idag och allt fungerade bra, trots en liten nära ögat-situation under tävlingen.

– En ambulans körde förbi mig och sedan parkerade den vid en nedförsbacke. Där blåste rätt hårt och jag tvingades göra en undanmanöver. Som tur krockade jag inte med den, berättar Lepistö.

Lepistö kom i mål då ännu flera toppnamn var ute på banan. Förhoppningarna var ännu då höga.

– Hoppeligen ryms jag med i topp 10. Där blev riktigt hårda namn bakom mig i resultaten.

Bronset gick till nederländskan Anna Van Der Breggen. Samtliga resultat hittar ni här.

Schweizisk triumf på herrsidan

I herrarnas tempolopp blev det schweizisk guldyra. Fabian Cancellara tog en klar seger med en marginal på drygt 47 sekunder före tvåan Tom Dumoulin från Nederländerna.

Loppets stora stjärna, Tour de France-vinnaren Chris Froome, fick nöja sig med brons. Froome klarade inte av att utmana toppduon och kom i mål med en 15 sekunder långsammare tid än silvermedaljören Dumoulin.

Herrarna cyklade 54,5 kilometer. Samtliga resultat från herrarnas tempolopp hittar ni här.

Artikeln uppdaterad kl. 16:30. Lotta Lepistös kommentarer om nära ögat-situationen korrigerade.

Artikeln uppdaterad kl. 19:03 med herrarnas resultat.

Diskussion om artikeln