Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sockerfabrikens skorsten försvinner en tegelsten åt gången

Från 2016
Arbetare i kran nedmonterar sockerfabrikens skorsten i Nådendal.
Bildtext Arbetet sker för hand och förväntas pågå en månad.
Bild: Yle/Olga Pihlman

Vanligtvis sprängs stora skorstenar i bitar, eller fälls med hjälp av sprängämnen. Nu ska sockerfabrikens skorsten i Nådendal bort, men då räcker det inte med de vanliga metoderna.

- Den nedmonteras en tegelsten åt gången. Vi har inga andra val, säger Delete Oy:s arbetschef Petri Kuusisto.

Den 80-meter höga skorstenen har varit en väsentlig del av stadens siluett i flera årtionden. Förra veckan påbörjades nedmonteringen. Arbetet förväntas pågå en månad. I genomsnitt krymer skorstenen med några meter varje dag.

- Det är omöjligt att ge ett exakt datum. Blåser det för mycket, till exempel, blir vi tvugna att avbryta, säger Kuusisto.

Inget rum att spränga

Det lättaste sättet att rasera en stor skorsten är med hjälp av sprängämnen. Man kan antingen placera sprängladdningen så att skorstenen fälls som ett träd eller ramlar ihop i en hög.

- Det är inte möjligt i det här fallet. Fabrikshallarna bredvid skorstenen ligger allt för nära för sådana åtgärder. Det finns helt enkelt inte rum att fälla eller spränga.

Trots att sockerfabriken lade ner sin verksamhet år 1990 är fabrikshallarna fortsättningsvis i användning. Numera huserar Finnfeeds i lokalerna.

Nu görs nedmonteringen för hand. Två arbetare åker upp till toppen av skorstenen med en lyftkran. Arbetarna har med sig borrmaskiner för att skilja teglet från murbruket. Sedan släpps tegelstenarna in i skorstenen..

- På så vis ser vi till att tegelstenarna faller kontrollerat och inte sprider ut sig i omgivningen, säger Kuusisto.

Finsk text av Yrjö Hjelt: Naantalin sokeritehtaan savupiippu puretaan tiili kerrallaan

Diskussion om artikeln