Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Retorik: Väss dina argument och håll ett odödligt tal

Från 2016
Uppdaterad 24.01.2018 10:03.
Stand-up komikern Simon Garshasebi i serien Tala ut!

Stand-up komikern Simon Garshasebi sätts på prov i utmanande uppdrag av retorikexperten Barbro Fällman. Han får hålla tal i olika miljöer och övertyga pensionärer, fotbollssupportrar och professorer. Vi möter kända förebilder inom retoriken som politiker, musiker och talskrivare. Vad är det som gör vissa tal odödliga?

Tala ut! Världens bästa tal och en och annan groda

Ståuppkomikern Simon Garshasebi får i uppdrag att förespråka införandet av läraruniformer. På en kongress försöker han övertyga lärarna om att bära uniform. Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare, avslöjar att han alltid är nervös inför ett framförande. Och så får vi se hur komikern Anna Blomberg övar inför ett framträdande som Lill-Babs.

Programmet är inte längre tillgängligt
Modersmål och litteratur - Vetamix: Tala ut! Del 1/6. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tala ut! Mingel deluxe

Ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att mingla på en högtidlig tillställning i Stadshuset. Möt också de amerikanska aktivisterna i The Yesmen som vill sprida sitt budskap med finess och humor. Björn Ranelid berättar hur han förbereder sig inför framträdanden.

Programmet är inte längre tillgängligt
Modersmål och litteratur - Vetamix: Tala ut! Del 2/6. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tala ut! Vässa argumenten

Ståuppkomikern Simon Garshasebi får i uppdrag att övertyga Bajens supportrar att lägga ner lagen i Stockholm. Vi möter läraren som skickar elever till retoriktävlingar och så visar sportkommentatorn Lasse Granqvist hur han övar upp tempot i snacket medan han kör bil.

Programmet är inte längre tillgängligt
Modersmål och litteratur - Vetamix: Tala ut! Del 3/6. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tala ut! En skön stil

Hur kan man smycka sitt språk och göra det lite snyggare? Simon Garshasebi ska hålla ett tal om säkert sex för gymnasieelever med hjälp av Harry Potter-metaforer. Men i sista stund ändras förutsättningarna. Rapparen Immortal Technique visar hur rap och retorik hör ihop och så får vi se hur amerikanska advokater försöker övertyga juryn om att de har rätt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Modersmål och litteratur - Vetamix: Tala ut! Del 4/6. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tala ut! Sist men inte minst

Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att berätta historier för dagisbarn, korvgubbar och kritiska tonåringar. Men Simon ska lägga upp sitt tal i fel ordning för att se hur publiken reagerar. Oscarsgalans manusförfattare Bruce Vilanch berättar hur han jobbar. J.K. Rowling menar att misslyckande kan leda till framgång.

Programmet är inte längre tillgängligt
Modersmål och litteratur - Vetamix: Tala ut! Del 5/6. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tala ut! Kroppen avslöjar allt

Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Simon Garshasebi får i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik.

Programmet är inte längre tillgängligt
Modersmål och litteratur - Vetamix: Tala ut! Del 6/6. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)