Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dosor på elstolpar räknar trafiken i Östnyland

Från 2016
trafikverkets trafikundersökningsbox på en telefonstolpe i sibbo 2016
Bildtext Den här dosan fanns mellan Nickby och Box i Sibbo.
Bild: Yle/Stefan Härus

De som rör sig längs landsvägarna i Östnyland för tillfället har kanske lagt märke till att det har dykt upp gråa dosor på el- och telefonstolpar lite varstans i regionen.

Dosorna har bland annat synts till mellan Borgå och Sibbo samt mellan Lappträsk och Lovisa.

Kati Kiiskilä är enhetschef för trafikundersökningar vid företaget Sito som erbjuder tjänster inom infrastruktur, trafik, markanvändning och miljö.

Det är Sito som har placerat ut dosorna. De används för att räkna fordon.

– Meningen är att räkna trafikmängderna på Finlands landsvägar, förklarar Kiiskilä. Varje år håller vi på med trafikräkning på cirka 7 000 olika ställen.

Just nu finns trafikräkningsdosorna bland annat i Östnyland. I månadsskiftet september–oktober kommer fler dosor att placeras ut.

– Med hjälp av en mikrostråle så kan apparaten använda längden på förbipasserande fordon för att kunna känna igen fordonstypen, om det handlar om en personbil eller en buss eller en lastbil med släp, säger Kiiskilä.

Kan bestämma fordonstypen

En dosa finns på samma ställe i minst fem dygn innan den plockas ner.

– Ofta handlar det om fredag, lördag, söndag och två vardagar till. Men det bästa måttet är att de finns där i ungefär en vecka.

Resultatet kommer sedan att användas då Trafikverket gör upp nyckeltal för trafiken vid årsskiftet. Den genomsnittliga trafikmängden per dygn används som mätare inom trafikplanering.

Uppgifterna kommer bland annat att finnas i vägregistret och uppdateras ungefär vart fjärde år.

– Finlands vägnät är så omfattande att vi i praktiken kan räkna trafiken på en viss plats vart fjärde år. I praktiken räknar vi trafiken på en fjärdedel av vägnätet i år, och en till fjärdedel nästa år och så vidare, säger Kati Kiiskilä.

Diskussion om artikeln