Få gymnasier hjälper studerande med att skaffa dator
För den som börjar gymnasiet i huvudstadsregionen gäller det att ha en egen dator. Med undantag för Grankulla, där studerande får hyra en dator.
I Helsingfors, Esbo, Vanda och Kyrkslätt ska studerandena ha en egen dator när de börjar i gymnasiet. Den som inte har råd med en egen dator kan ansöka om ekonomiskt stöd, i vissa kommuner har skolorna också några extradatorer som kan användas vid behov.
- Om en studerande inte har en egen dator bidrar skolan med datorer. De flesta har ändå en egen dator, berättar Niclas Grönholm, svensk linjedirektör vid Utbildningsverket.
Smidigt med hyresdatorer
Gymnasiet Grankulla samskola är det enda gymnasiet där man har gått in för ett hyressystem. Man införde systemet för tre år sedan. Det kostade ungefär 25 000 euro att skaffa datorer för en hel årskurs, men med hyresintäkterna betalar datorerna sig tillbaka och i dag rullar systemet på.
- Tidigare hade vi köpt in dyra datorer att ha i skolan. Efter tre-fyra år stod vi inför frågan vad vi ska göra med dem nu. Det var ett dyrt system i längden, säger rektor Niklas Wahlström vid Gymnasiet Grankulla samskola.
Billigare system
I dag är ungefär 70 procent av skolans datorer laptopar som studerandena tar med sig hem. Det handlar om datorer som fungerar med molntjänster, så man sparar också in på att slopa dyra programlicenser.
Tidigare hade vi köpt in dyra datorer att ha i skolan. Efter tre-fyra år stod vi inför frågan vad vi ska göra med dem nu. Det var ett dyrt system i längden.
Niklas Wahlström, rektor vid Gymnasiet Grankulla samskola.
Tre av fyra studerande väljer att hyra en dator. De flesta väljer alltså en hyresdatorer, vilket också gör studerandena mer jämbördiga när det inte finns press på att kunna skaffa till exempel en dator av en viss prisklass.
Den studerande betalar 120 euro per för sin dator och hyran minskar med 20 euro för varje år. När studeranden går ut skolan, har hen möjlighet att lösa ut datorn för 20 euro plus moms.
Ingen av de kommuner där studerandena väntas ha egen dator har ändå upplevt att föräldrar eller studerande skulle ha varit missnöjda.
- Ingen har klagat, säkert för att många vetat om det länge och många redan har dator sedan tidigare, säger Laila Andersson, rektor för Mattlidens gymnasium i Esbo.
Gymnasieelever i Östnyland får understöd för att köpa datorer
Bärbara datorer krävs i studentskrivningarna.