Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att bo på en båt är det bästa som finns tycker Michael

Från 2016
Michael Wahlroos ensam på sin segelbåt, mitt ute på havet.
Bildtext Ensam ute på havet - det är livet det. På bilden ser du Michael på sin båt.
Bild: Privat

Naturen är det nya innestället. Den hjälper oss att stressa av i vardagen och ett sätt att uppleva hela härligheten är med båt. Michael Wahlroos bor på sin segelbåt hela sommaren.

Det finns många sätt att komma närmare naturen och ett av sätten är att segla med, och bo på sin segelbåt. Det har Michael Wahlroos gjort hela sommaren.

- Det blir lite av en vanesak, och så vill jag komma bort från min instängda lägenhet under sommaren, säger han.

Lägenheten ser han tillräckligt av under vintern.

- Att vakna upp på båten på morgonen är det bästa som finns. Du är ett med naturen och hör vattnet som skvalpar. Så dricker du ditt morgonkaffe och vet att du snart får segla vidare någonstans.

Michael Wahlroos.
Bildtext Michael flyr gärna sin lägenhet under sommaren.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Men visst finns det också avigsidor med att bo på en båt. Att hålla ordning kan vara ganska svårt.

- Det är trångt och oftast är det fuktigt. Min båt är kanske inte den bekvämaste och komfort kommer nog i andra hand. Så för den som inte är van, är det kanske inte så trevligt.

Blir en del ensamhet ute på havet

Under sommaren har Michael tävlat runt om i Sverige och Finland och det betyder att det också blir en del seglatser som han gör alldeles ensam. Den längsta turen han gjort ensam i somras gick på en och en halv vecka. Men han klagar inte.

- Första dygnet var jag lite ovan med att komma in i rutinerna. Du ska vara uppe och hålla utkik och bara sova lite nu som då, men efter ett tag finner du det där inre lugnet och då vill du bara fortsätta, säger han.

Michael Wahlroos ensam på sin segelbåt, mitt ute på havet.
Bildtext Det kan bli lite ensamt på den 31 fot (alltså 9,4 meter) långa båten, men det stör inte Michael.
Bild: Privat

För att orka med så mycket ensamhet ska du trivas med dig själv, tror Michael. Och så kan du ju alltid hitta på en fantasivän (vårt eget tips, inte Michaels). Michael har ingen sådan, men han har i alla fall gett sin autopilot ett namn.

- Jag kallar den för Göran, det har liksom blivit sommarens grej.

Beroende av segling

Michael har alltid seglat och när han var liten var hela familjen ute med segelbåten en månad varje sommar. För tre år sedan började han tävla, och nu är han beroende. Så pass beroende att han sjösatte sin båt när det fortfarande var is på vattnet.

- I år sjösatte jag den 15 april. Vi hade en typ som körde sönder isen vid Vasa Segelförening och så sjösatte vi båten och seglade den första turen den 18 april. Det var kallt, men den där ivern ... man bara måste ut.

Segelbåt vs. motorbåt

Det är ganska mycket jobb med att segla och därför drar sig säkert många från att ens prova på. Men varför är det så mycket bättre med segelbåt, när du lika bra kan åka motorbåt där det enda du behöver tänka på är att styra på rätt sida om sjömärkena?

- Med segelbåt njuter du mera av tiden du är på havet. Du är faktiskt ute för att vara på sjön och njuta av vädret. Med motorbåt handlar det mer om att du transporterar dig från ett ställe till ett annat, säger Michael.

Michael Wahlroos på sin segelbåt, mitt ute på havet.
Bildtext Det har blivit en hel del seglatser för Michael i sommar, också många tävlingar.
Bild: Privat

Ifall du blir ivrig på att testa på segling rekommenderar Michael dig att gå en seglingskurs.

- Nästan varje segelförening ordnar seglingsskolor där man går igenom grunderna, och de skulle jag starkt rekommendera. De är inte så dyra heller.

Vad saker och ting heter kan också vara bra att lära sig innan man stiger på en båt.

- Det som folk tycker är jobbigast är alla slangord. Vi har egna benämningar på allt, och de flesta som inte är vana vill ju ha olika färger på olika skot och sådant, och de kallar allt bara för rep.

Varför får man då inte säga rep? Jo, för att det finns en himla massa olika rep, och på något sätt måste man ju hålla koll på dem. Här under ser du några viktiga ord som du kan lägga på minnet.

Några seglingsord

  • Fall och skot: Fallet hissar du seglen med och med skoten kan du ändra om seglets ställning i förhållande till vinden (trimma seglen).
  • Gå på kryss: Kryssa fram med båten i motvind.
  • Stagvända: Vända båten på kryssen (alltså i motvind).
  • Länsa: Åka i medvind.
  • Jippa: Vända båten i medvind.

Segling är stämplad som något av en snobbsport, men så måste det inte vara. Det beror på var man rör sig, säger Michael.

- Det finns olika seglarmetropoler i alla länder där de som kanske är bättre på att bryggsegla gärna håller till.

Men det är klart att segling kan bli riktigt dyrt om du vill, det är ju ändå en prylsport.

- Men på tävlingar så är det ingen skillnad. Vi seglar i handikapp så det kan komma vilken familjecruiser som helst och vinna alltihop.

Vilken är din största dröm som seglare?

- En jorden runt-resa tror jag att alla seglare drömmer om. Jag funderar på det hela tiden, så egentligen är det väl bara att slå slag i saken någon dag och sticka iväg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln