Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen avbröt spelning med pepparsprej och elpistol

Från 2016
Uppdaterad 11.08.2016 19:26.
polisuniform
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Enligt myndigheterna vägrade arrangörerna avbryta en olovlig konsert i Dallapéparken sent på onsdag kväll, vilket ledde till sammandrabbningar mellan deltagarna och polisen.

På onsdag kväll ordnades öppningsceremonin för det anarkistiska evenemanget Musta Kallio i Dallapéparken i Helsingfors. Strax innan midnatt fick polisen flera anmälningar om bullerstörningar och anlände till platsen. Det visade sig att konserten saknade tillstånd av myndigheterna.

Deltagarna började göra motstånd mot polisen. I sådana situationer är polisen tvungen att vidta kraftåtgärder.

― Överkommissarie Seppo Kujala

Enlig överkommissarie Seppo Kujala från Helsingforspolisen uppmanade polisen arrangörerna flera gånger att avbryta spelningen. Då arrangörerna vägrade agera, började polisen enligt Kujala själv stänga av ljudanläggningarna.

- I det skedet började en del av deltagarna göra motstånd mot polisen. I sådana situationer är polisen tvungen att vidta kraftåtgärder, säger Kujala.

Polisen använde pepparsprej och elpistol. Tre personer greps på platsen men har sedan dess frigetts och bötfällts för motstånd mot tjänsteman.

Vi gasar inte folk för nöjes skull.

― Överkommissarie Seppo Kujala

På sociala medier har personer som deltagit i evenemanget anklagat polisen för omåttliga kraftåtgärder. Kujala säger ändå att händelserna framskridit enligt polisens stadgar.

- Vi gasar inte folk för nöjes skull. Att polisen använder pepparsprej är sällsynt, och då det sker så finns det nog orsak, konstaterar han.

Ögonvittne har annan uppfattning om händelsernas förlopp

YleX nådde Tuukka Toppari som var på plats i Dallapéparken på onsdagen. Hans syn på situationen skiljer sig från polisens utsaga. Enligt Toppari talade polisen till en början med folk som stod nära musikapparaterna.

- Jag vet inte vad som då diskuterades. Efter ungefär tio minuter anlände fler poliser. En av dem gick fram till samma grupp och började gasa människor med pepparsprej. Folkmassan skingrades, stängde av musiken och började plocka bort utrustning, säger Toppari till YleX.

Agerandet kändes överdrivet i relation till situationen.

― Ögonvittne Tuukka Toppari

Enligt honom eskalerade situationen inom ungefär en kvart.

- Det sades hela tiden att musiken var det enda problemet. Den hade redan stängts av, så agerandet kändes överdrivet i relation till situationen. När polisen slutligen gav order till människor att avlägsna sig kom den samtidigt som pepparsprejen, elpistolen och batongerna, säger Toppari.

Artikeln uppdaterad 11.8.2016 kl.19.15: Ögonvittnets utsaga lades till i artikeln.

Diskussion om artikeln