Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Försök slå de här volterna: 145 centimeter långa gymnastikgiganten Biles i en klass för sig

Från 2016
Uppdaterad 12.08.2016 04:33.
Nittonåriga superstjärnan Simone Biles tog sitt andra guld i Rio - Spela upp på Arenan

Hon kallas gymnastikens Micheal Jordan. Simone Biles är grenens odiskutabla superstjärna – en idrottare som definierar en generation. På torsdag tog hon sitt andra guld i OS, i överlägsen stil.

Biles är bara 19 år gammal men redan den mest framgångsrika damgymnasten i VM genom tiderna.

Nu har hon slagit igenom i OS med dunder och brak.

Biles följde upp sitt lagguld med USA med en dominant insats i individuell mångkamp. Det var mer än väntat att det skulle bli guld. Biles brukar för det mesta bara utmanas av sig själv.

– Ingen kan slå henne, sade OS-guldmedaljören från Peking år 2008, Nastia Liukin, till New York Times inför OS.

Biles vann med poängen 62.198. Hon var mer än två poäng bättre än tvåan, landsmaninnan Aly Raisman (60.098). Rysslands Alija Mustafina slutade trea.

Klarar av saker ingen annan kan

Biles har utvecklat gymnastiken till nya nivåer med manövrar som ingen annan klarar av. Som ”The Biles” – en dubbelvolt med skruv i fristående (se inledningen av klippet).

– Jag har sett mina killkompisar försöka sig på det, men de klarar inte av att landa, det gör dem förbannade, sade en leende Biles om manövern till New York Times.

Svår uppväxt

Men livet har inte varit en dans på rosor för Biles.

På grund av en missbrukande mor och en frånvarande far slussades hon mellan olika fosterfamiljer i tidig ålder. Till slut adopterades Biles av sin morfar och hans fru. Det blev räddningen.

Med stabilitet i livet kunde Biles börja med gymastiken – och blommade ut till en av de bästa i grenen någonsin.

På bilden nedan står Biles, 145 centimeter lång, tillsammans med USA:s volleybollspelare David Lee, 203 centimeter lång.

Diskussion om artikeln