Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kovaltjuk gjorde bort sig och Datsiuk var blek – Jokerit slog namnstarka SKA

Från 2016
Ilja Kovaltjuk fick lämna isen i förtid.
Bildtext Ilja Kovaltjuk fick lämna isen i förtid.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

KHL-klubbarna Jokerit och SKA Sankt Petersburg drabbade samman i en träningsmatch i Esbo. Med tio minuter kvar att spela drog SKA-stjärnan Ilja Kovaltjuk på sig 36 utvisningsminuter och Jokerit kunde vända och vinna.

SKA Sankt Petersburg, som kanske har KHL:s namnstarkaste trupp, ställde upp med många bekanta namn, bland dem Mikko Koskinen, Vjatjeslav Vojnov, Jevgeni Dadonov, Vadim Shipachev, Viktor Tihonov, Sergej Plotnikov, Ilja Kovaltjuk och Pavel Datsiuk.

Förra säsongen var Datsiuk en av NHL:s storstjärnor i Detroit Red Wings. Ett år innan kontraktet med Detroit löpte ut valde han ändå att återvända till Ryssland. Datsjuk var tämligen blek i matchen i Esbo.

I SKA-laget saknades den tidigare Jokerit-skyttekungen Steve Moses och vårens finska VM-center Jarno Koskiranta.

Jokerit inledde svagt

SKA dominerade den första perioden och tog strax före den första periodpausen ledningen med 1–0 genom Aleksandr Barbanov.

– Första perioden var svag. I den andra perioden spelade vi bättre, sade Jokerit-tränaren Jukka Jalonen på Jokerits webbplats.

Avgörandet kom i den tredje perioden. I en sekvens som fick sin början i en duell med den nya Jokerit-backen Oliver Lauridsen drog Kovaltjuk på sig 36 utvisningsminuter. Strax därefter tog även Voynov och Plotnikov utvisningar.

– Vi tvingade SKA att ta utvisningar. De gjorde bort sig där och vi kunde utnyttja möjligheten i spel med fem-mot-tre, konstaterade Jokerit-lotsen.

Jokerit utnyttjade läget, först kvitterade Pekka Jormakka till 1–1 och minuten senare gav Peter Regin Jokerit ledningen med 2–1. Resultatet stod sig matchen ut.

För Jokerits del börjar KHL-säsongen den 23 augusti. Helsingforslagets första hemmamatch spelas den 17 september.

Jokerit – SKA Sankt Petersburg 2–1 (0–1, 0–0, 2–0)

0–1 17.08 Aleksandr Barabanov (Jegor Rykov)
1–1 50.21 Pekka Jormakka (Chay Genoway, Peter Regin) PP
2–1 51.47 Regin (Genoway) PP

Målvakter:
Riku Helenius (Jokerit) 6+6+8=20 räddningar
Mikko Koskinen (SKA) 5+16+8=29 räddningar

Publikmängd: 3168