Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kemira-områdets framtid forfarade oklar

Från 2016
Kemira i Vasa
Bildtext Kemira i Vasa.
Bild: YLE/Anna Ruda

Vad som kommer att hända med Kemira-området i Vasa är fortfarande oklart och ännu vet man inte hur städningen av Infjärden ska skötas.

Kemira lade ner sin fabrik i Vasa år 2013. Sedan dess har området stått relativt tomt. I dag jobbar endast ett fåtal personer kvar i kontorsbyggnaden.

- Det finns inga planer på att det ska ändras, säger Tero Huovinen, kommunikatör vid Kemira.

Tomas Häyry, Vasas stadsdirektör säger att Vasa har planer för området, men att fabriksområdet är fortfarande är i Kemiras ägor. Häyry säger att man för en dialog med Kemira, men att det är upp till dem att fattar beslut om hur man ska gå vidare.

- Det är ypperligt ställe för ett fabriks och -serviceområde som ligger nära ett bostadsområde, säger Häyry.

Häyry säger att den största utmaningen för området är de föroreningar som förekommer i området. Bland annat har man upptäckt vit fosfor på botten vid Infjärden. Kemira menar att de vita fosforn härstammar från försvarsmaktens vapentillverking.

Inrefjärden ska muddras

Förvaltningsdomstolen har beslutat att Kemira måste muddra vid Inrefjärden.

- Vi kommer att göra det som vi enligt lag måste göra, men om jag förstått saken rätt så gäller det bara ett litet område i Infjärden som Kemira är ansvarigt för. Frågan är vad som händer med resten av området om vi muddrar vår del, säger Huovinen.

Häyry är optimistiskt om att man kommer att komma fram till en lösning på problemet.

- Vi för mycket diskussion med staten och Kemira om vem som ska städa upp Inrefjärden och själva området.

Diskussion om artikeln