Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Träning på löpband och virtuell verklighet kan minska äldres fallrisk

Från 2016
Uppdaterad 12.08.2016 08:36.
Löpband och virtuell verklighet.
Bildtext Så här såg VR-tekniken som forskarna använde sig av ut.

Fallolyckor hos äldre kan minskas med hjälp av träning på löpband i kombination med virtuell verklighet. Det visar ny forskning som har gjorts i fem europeiska länder och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet i dag.

Forskarna rekryterade 60-90-åriga testpersoner som skulle träna tre gånger i veckan i sex veckors tid. Testpersonerna hade alla ramlat minst ett par gånger tidigare. Resultatet av träningen var att deras fallrisk minskade med drygt 40 procent, och effekten höll i sig i ett halvt år.

I studien ingick också flera Parkinson-patienter och de fick särskilt stor nytta av träningen.

För den kontrollgrupp som tränade utan virtuell verklighet uppmättes däremot ingen statistiskt signifikant minskning av fallrisken.

Satu Pajala vid Institutet för hälsa och välfärd THL forskar i att förebygga fallolyckor bland äldre. Hon är entusiastisk över det nya europeiska forskningsresultatet.

- Det är en mycket lovande öppning. Man har också tidigare använt modern teknik för att minska på fallolyckor men resultaten har inte varit så här goda, kommenterar hon.

Virtuell avatar

I studien användes en kamera som följde med hur testpersonens fötter rörde sig på löpbandet. Rörelserna kopierades i realtid av en virtuell rollfigur på en videoskärm i närheten. Det gjorde det möjligt för patienterna att öva sig på att undvika hinder och att ta sig fram från ett ställe till ett annat i den virtuella världen.

Studiens huvudskribent Anat Mirelman förklarar för Yle Nyheter att kognitiv träning, som virtuella världar möjliggör, är viktig för balansen. Det räcker alltså inte bara med fysisk träning.

- När vi promenerar måste vi ta i betraktande folk som är i närheten och undvika olika slags hinder. Det här kräver att man använder sin hjärna, och inte bara musklerna, kommenterar hon.

Att träna med hjälp av virtuell teknik är också relativt tryggt.

"Borde införas i Finland"

Satu Pajala på THL anser att äldre i Finland borde få möjlighet till "virtuell träning".

- Det kunde finnas till exempel på rehabiliteringscentra och när tekniken blir billigare också på äldreboenden och i konditionssalar.

Den virtuella teknik forskarna använde kostade närmare 4 000 euro per löpband.