Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jazzmusik på krog ska förlänga turistsäsongen i Hangö

Från 2016
Uppdaterad 24.08.2016 09:51.
Krögaren Nixu Knicher och Jennika Friman från kulturbyrån tror att jazz och soul drar publik.
Bildtext Krögaren Nixu Knichter och Jennika Friman från kulturbyrån tror att jazz och soul drar publik.
Bild: Yle/Monica Slotte

Hanko Soul Jazz Weekend ordnas för första gången 12-14.8 i Östra hamnen och i stadshuset. Evanemanget är noga inprickat för att inte krocka med resten av stadens kulturutbud.

- Det finns en efterfrågan på den här typen av musik. När jag har pratat med folk på stan så ser de verkligen framemot att gå på Hanko Soul Jazz Weekend, säger Jennika Friman som är direktör för kultur- och medborgarverksamheten i Hangö.

Stadens kulturbyrå ville göra en annorlunda satsning, tillsammans med krögarna. Initiativet kom från Toni Kallinen som jobbar med programmet vid HSF och Hangon Portti.

Konserter på krogen

Det är krögarna själva som tar hit musikerna och betalar för dem på den egna restaurangen medan Kulturbyrån står för huvudkonserten i stadshuset.

- Det är med talkoanda och vars och egen business i botten som vi tillsammans försöker förlänga säsongen med ett nytt evenemang, säger krögaren Nixu Knichter.

Knichter driver Magasinet, Bageriet och Fyra vindarnas hus. På söndag presenterar restaurang Magasinet i Östra hamnen Vesa Aaltonen Proge Band med låtar av Tasavallan presidentti samt Pekka Pohjola och Made in Sweden.

- Jag tror nog att det är såhär det ska göras. Litet mera publicitet kunde vi försöka få men det här är första gången och någonstans måste man ju börja, säger Knicher.

Mångsidigare och längre sommar i Hangö

Hangö erbjuder redan teater, tennis, segling, visor, havspaddling, beachvolley och klassisk musik, för att nämna en del av vad som pågår under högsommaren. I september och oktober blir det mera teater, fotografi, konstrunda, film och maraton.

Med det nya evanemanget strävar man efter att tänja ut turistsäsongen litet till. Hanko Soul Jazz Weekend är noga inprickat för att inte krocka med annat.

En målsättning är också att vända sig till både stadsbor och besökare.

- Augusti är ännu en vacker sommarmånad, varför inte erbjuda någonting då också. Många kommer hit för att njuta av den vackra naturen. Ett intressant evenemang kan fungera som ytterligare dragplåster, i synnerhet under hösten, säger Jennika Friman från Hangö stads kulturbyrå.

Hur länge kan man förlänga säsongen?

- Det går inte hur långt som helst. Någon gång i september bryter det nog och det är naturen som tar hand om den delen. Man kan nog ordna evenemang under ett veckoslut men att tala om att förlänga säsongen ytterligare är en annan sak, bedömer krögaren Nixu Knichter.

Huvuddelen av programmet under Hanko Soul Jazz Weekend kommer att ordnas inomhus. På det sättet vill arrangörerna gardera sig mot eventuellt regn.

- Man kan på sikt planera mera utomhus men det måste gå att komma under tak och i skydd för storm och ösregn. För långväga besökare är det trist att höra att en konsert kanske är inhiberad.

Den inledande programpunkten ordnas ändå ute. Då är det Latin Party på Plagen kl. 17. Det är Neff Irizarry från Puerto Rico som ställer till med beach party på fredag kvälll.

Den inhemska gitarrvirtuosen Teemu Viinikainen spelar på Hangon Portti på fredag med start kl.18.30. Duon Joonas Haavisto och Max Zenger uppträder på Origo klockan 20.

Mat och musik

- Vi räknar också med överraskningsmomentet; att människor kommer till de olika restaurangerna för att äta och samtidigt får lyssna till musik. Mellan 150-200 personer kan beräknas söka sig till respektive konsert, bedömer Jennika Friman.

Huvudkonserten med Soul Jazz European Allstars ges i stadshuset på lördag kl. 17. Då uppträder bland andra den brittiske stjärntrumpetisten Henry Lowther och svenske gitarristen Maz Schultz. Schultz pappa kommer från Hangö.

Som producent och konstnärlig ledare för Hanko Soul Jazz Weekend 12-14.8 fungerar musikern Jan Simons.

Mera om information om programmet hittar du på evenemangets hemsida.

Radio Vega Västnyland

2:10

Diskussion om artikeln