Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Häktningsorder på ex-fotbollsstjärna efter turkiska kuppförsöket

Från 2016
Uppdaterad 12.08.2016 12:24.
Hakan Sukur håller i turkiska ligapokalen.
Bildtext Hakan Şükür vann flera titlar med Galatasaray.
Bild: imago/ABC Medya/ All Over Press

Turkiet har utfärdat en häktningsorder på den före detta landslagsspelaren Hakan Şükür. Enligt åklagaren är Şükür medlem av den grupp som ligger bakom kuppförsöket.

Efter den misslyckade militärkuppen i Turkiet i juli har presidenten Recep Tayyip Erdoğan gått hårt åt de som han misstänker ha med kuppen att göra.

Den senaste att anklagas för att ha kopplingar till Fethullah Gulen är Turkiets genom tiderna bästa målskytt i landslaget, Hakan Şükür. Tidigare har bland annat 94 fotbollsdomare avskedats på grund av kuppförsöket.

Politiskt aktiv efter fotbollskarriären

Şükür var medlem av Erdoğans regeringsparti fram till 2013, men avgick efter korruptionsmisstankar mot Erdoğan och tog parti med rivalen Gulen. Enligt uppgifter flyttade Şükür och hans familj förra året till USA, där även Gulen bor. President Erdoğan anser att Gulan ligger bakom kuppförsöket.

Şükür anklagades också för att ha förolämpat Erdoğan på Twitter i februari. Men ex-spelaren menade att hans inlägg inte var riktat mot presidenten.

Şükür var med i det landslag som knep brons i fotbolls-VM 2002, men mest känd är han för sin tid i den turkiska storklubben Galatasaray. Han brukar kallas för mannen som satte turkisk fotboll på världskartan.

Diskussion om artikeln