Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Triathlondeltagare simmar i Aura å på veckoslutet

Från 2016
Triathlon i Zurich.
Bildtext Så här såg det ut då triathlonister rusar iväg i Zurich.

För andra året i rad ordnas ett triathlonevenemang i Åbo, den här gången som en del av Challenge-serien. Tävlingen är en av 44 Challenge-tävlingar i 21 länder.

På lördagen inleder juniorerna sin tävling klockan 13.00 och därefter går sprintsträckan av stapeln. På söndag är det dags för huvudsträckan som består av 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning.

Dagen inleds med simning och startskottet går kl 9 vid Aura å nedanför Forum Marinum. Därefter cyklar tävlingarna ut ur Åbo för att efter 90 km återvända till åstranden där löpstarten går. Mållinjen finns på Varvstorget.

Tävlingen har lockat till sig elitidrottare och motionsutövare både från Finland och resten av världen. Till de bästa finländska deltagarna hör Kyrkslättsbördige Åbobon Henrik Goesch och flerfaldiga finska mästaren Darby Thomas.

Ett spektakel för åskådarna

Petter Rönnlöf är en av de tävlande och han räds inte åns grumliga vatten.

– De simmade i ån på tävlingen ifjol också och vattnet lär vara överraskande rent, med lite saltsmak förstås. Det kommer bli spektakulärt för åskådare, anser Rönnlöf.

Rönnlöf ser sig som en glad motionär och har inga andra långsiktiga mål än att njuta av sporten.

– Det började med att jag ville testa med något nytt efter att ha sprungit maraton, och fyra år senare har jag nu genomfört tre Iron Man-tävlingar. Målet med den här tävlingen är att komma i mål på under fem timmar men mest är det bara roligt att delta.

Dåligt väder är inget större problem för deltagarna själva, men Rönnlöf hoppas på klart väder för åskådarnas skull.

- Cyklingen störs lite av regn men annars spelar det ingen roll för oss. Men eftersom tävlingen är mitt i staden hoppas vi att så många som möjligt ska kunna se på.

Förberedelserna för tävlingen har inte varit lika intensiva som inför ett fulldistanstriathlon, men Rönnlöf känner sig ändå nöjd.

– Det enda som återstår nu är att vila, äta pasta och njuta av tävlingen på söndag.

Petter Rönnlöf
Bildtext Petter Rönnlöf
Bild: Petter Rönnlöf

Intresset stort just i Åbo

Det är ingen tillfällighet att tävlingen kommer till Åbo, eftersom här finns många utövare bland Finlands elit.

– I den finländska triathlonklassikern i Jorois var de tre bästa deltagarna från Åbo så Åbo har helt klart utmärkt sig på den finländska triathlonkartan. Framgång föder intresse, antalet utövare har ökat explosionsartat och nu har vi ett brett fält av motionärer och elitsatsande idrottare här, berättar Rönnlöf.