Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundvalpen Heila nosar redan efter krut

Från 2016
Hunden Heila letar efter krut - Spela upp på Arenan

Tullen presenterade idag sin första vapen- och sprängämneshund. Det är 6 månader gamla labradorvalpen Heila som valts till uppgiften. Hennes skolning har börjat för två månader sedan och om allt går bra börjar Heila jobba på Helsingfors-Vanda flygplats nästa år. Heila är Tullens första hund som specialiserar sig på sökning av vapen och sprängämnen.

Heilas förare Lassi Suntio berättar att han och Heila blivit väldigt tighta och goda vänner på de två månader de nu varit tillsammans. Heila bor och arbetar med sin förare.

- Heila är en kul, social, människokär och lekful valp, beskriver Lassi Suntio sin hund.

Bra luktsinne och lugnt temperament

Han tror att Heila kommer att bli en bra vapen- och sprängämneshund, eftersom hon är mycket lugn och utför lugnt sina uppgifter.

- Heila använder sin nos väldigt bra och det är ju till stor hjälp i det här jobbet.

Heila blir en sprängämnesexpert

Tullen har märkt ett större behov av effektivare övervakning av vapen, ammunition och sprängämnen efter den senaste tidens terrorattacker och den ändrade internationella säkerhetssituationen. De senaste åren har Tullen gjort cirka 300 fynd på Helsingfors-Vanda flygplats bland näthandelsinköp, bagage från passagerarplan och flygfrakt som anknyter till vapen, vapendelar, ammunition och sprängämnen. En del av de här fynden har varit mycket farliga enligt tullen.

Vapen- och sprängämneshunden Heila kommer i huvudsak att jobba vid Helsingfors-Vanda flygfälts frakttrafik, men kan vid behov också jobba på andra ställen i Finland.

Diskussion om artikeln