Traditionell kalkbränning i Pargas en succé: "Allting lyckades bättre än förväntat"
I Pargas har man återupplivat en flera hundra år gammal tradition. För första gången på närmare hundra år har man brännt kalksten i Finland på ett gammaldags sätt.
Kalkbränningen var tidigare en viktig del av bondesamhället i Pargas. Bland annat har kalk från Pargas använts som murbruk då man byggde Pargas kyrka på 1200-talet.
En talkogrupp i Pargas, Kalkgåbbarna, byggde en traditionell kalkugn på Föreningshustomten i samband med evenemanget Boundbirsn. Under tre dygn brände man kalksten som sedan omvandlas till fin vit kalk då stenen släcks.
Eldsjälen bakom projektet är Egil Essén, som i tiotals år har drömt om att man bygger en kalkugn och bränner kalksten på ett traditionellt sätt. Totalt brändes cirka 1,5 kubikmeter kalksten.
- Idén var att visa att det går att bränna kalksten på det här viset som man troligen har gjort under århundradenas lopp här i Pargas, säger projektledare Kurt Lundqvist från Kalkgåbbarna.
Kalkbränningen i bondesamhället i Pargas har långa anor
- I Pargas finns det bevarade ett trettiotal rester av jordugnar som man har hittat ute i byarna och som man vet att bönderna har använt. Det finns till och med dokumenterat att man på 1500-talet har skeppat kalk till Stockholm och till Åbo slott har man fört cirka 1 000 ton kalk. Det har varit en stor näring i Pargas, säger Lundqvist.

Experimentet var också mycket lyckat och den kalk som man fick i samband med förbränningen har visat sig vara av bra kvalitet då kalken analyserades i Nordkalks laboratorium.
- Allting lyckades bättre än väntat. Vedåtgången blev mindre än vad vi räknat med och allting fungerade. Jag fick nyss resultat av laboratoriet och de visar att reaktiviteten på kalken är väldigt bra, konstaterar Lundqvist.