Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svaret på svenska dopningskritiken: "Min enda dopning är Jesus"

Från 2016
Uppdaterad 12.08.2016 21:04.
Almaz Ayana bredvid en skylt med världsrekordtiden.
Bildtext Almaz Ayana stod för en sensationell tid.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

Friidrottsvärlden har fått en ny superstjärna. Almaz Ayana löpte ett sensationellt nytt väldsrekord på 10 000 meter. Svenska Sarah Lahti tvivlar på att Ayana är ren. Min enda dopning är Jesus, svarar Ayana.

Ayana pulveriserade det 23 år gamla världsrekordet på 10 000 meter på fredag. Ayana såg inte ens värst trött ut då hon korsade mållinjen på tiden 29.17,45.

Det är nästan 15 sekunder bättre än Wang Junxias tidigare rekord.

I samma tävling löpte Sveriges Sarah Lahti nytt nationsrekord på tiden 31.28,43 – en rekordförbättring med 25 sekunder. Hon uttryckte sig kritiskt om Ayana efter loppet.

– Jag tror inte riktigt att hon är 100 procent. Det går för lätt för henne, du ser inget ansiktsuttryck utan hon bara köttar på. Vi andra kämpar för livet och så stor skillnad kan det inte vara. Jag kan inte säga att hon inte är ren men det finns tvivel, säger Lahti till Sportbladet.

”Enda dopningen är Jesus”

Sportbladet berättade om Lahtis kommentar till Ayana. Ayana svarade att hon är ”ren som en kristall”.

– Det handlar om två saker. För det första har jag gjort min träning specifikt för att springa fort på 5000 och 10000 meter. Sen har jag bett mycket till Gud. Gud gav mig alla sina välsignelser inför loppet. Min enda dopning är Jesus, säger Ayana.

Loppet på 10 000 meter höll skyhög klass. Resultatlistan präglades av världsrekord, nationsrekord och personbästa.

Diskussion om artikeln