Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Venezuela höjer minimilönen igen

Från 2016
Bolivar-sedlar med värdet 100 från Venezuela. I bakgrunden bild på stad med skyskrapor.
Bild: Jaana Kanninen/ Yle

Minimilönen stiger med hälften, men förhöjningen kommer knappast att räcka till för att förbättra arbetarnas situation. Den internationella valutafonden IMF uppskattar att landets inflation nu ligger på 480 procent.

Regeringen i Venezuela försöker förbättra medborgarnas tillvaro under den ekonomiska krisen. Presidenten Nicolas Maduro meddelade på fredagen om att minimilönerna kommer att höjas.

Förhöjningen kommer att träda i kraft vid månadsskiftet.

Minimilönen höjs redan för tredje gången det här året, och de lägsta lönerna kommer att höjas med 50 procent. Procenttalet kan verka stort, men kommer knappast att lappa de hål som den enorma inflationen orsakat.

Inflationen förra året: 181 procent

I Venezuela används två olika valutakurser, en officiell och en för den svarta börsen.

I och med förhöjningen kommer minimilönen att stiga till 22 577 bolivar i månaden, vilket enligt den officiella kursen innebär cirka 31 euro. Enligt den inofficiella kursen blir det ändå bara 21 euro.

Enligt landets officiella information låg Venezuelas inflation förra året på 181 procent. Landets centralbank har inte publicerat nyare siffror. Enligt oppositionen beror det på att de nya siffrorna skulle visa att Venezuela är i en djupare ekonomisk kris än vad regeringen medgett.

Enligt den internationella valutafonden IMF är den verkliga inflationen i Venezuela det här året 480 procent och kommer att stiga till 1 600 procent under nästa år.

Venezuelas ekonomi kraschade då oljans världsmarknadspris snabbt sjönk år 2014.

Diskussion om artikeln