Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland placerade toppmoderna missiler på Krim

Från 2016
Uppdaterad 13.08.2016 10:59.
S-400 Triumf militärgröna luftvärnsrobotar på en militärutställning i  Zjukovskij år 2014.
Bildtext S-400 Triumf luftvärnsrobotar på en militärutställning i Zjukovskij år 2014.
Bild: Yuri Kochetkov / EPA

Ryssland har placerat sina nyaste luftvärnsmissiler på Krimhalvön.

Det ryska försvarsministeriet bekräftade igår att man har levererat luftvärnsmissiler av typen S-400, som ska delta i en stor kommande militärövning.

S-400 är Rysslands mest avancerade luftvärnsmissil med en räckvidd på 400 kilometer, och de kan användas både mot inkommande missiler och stridsplan.

Ryssland ska nästa månad genomföra en stor militärmanöver i de södra delarna av landet, inklusive annekterade Ukraina, vilket har ökat spänningen kring Krim igen.

USA kräver att Ryssland tillåter observatörer

Ukraina anklagar Ryssland för att medvetet trappa upp spänningen medan USA har krävt att oberoende observatörer och journalister får observera övningen.

Den amerikanska generalen Ben Hodges säger att en förtroendeingivande gest kunde lindra spänningen.

Ryssland kunde ta modell av Nato-länderna som tillät ryska observatörer i en stor militärövning i Polen i juni, säger generallöjtnanten som kommenderar USA:s styrkor i Europa.

- Ryssarna skulle verkligen kunna bidra till stabilitet om de skulle bjuda in observatörer. Det skull rakt ut sagt lindra oron, säger Ben Hodges.

Ukrainas FN-ambassadör varnade tidigare i veckan att närvaron av ryska styrkor "kunde återspegla onda avsikter."

Inget fel på övningen

Det ryska försvarsministeriet meddelade redan i december att årets största militärövning hålls i södra Ryssland i september.

Både Krimhalvön och Svarta havsflottan ingår i Rysslands södra militära distrikt som genomför manövern.

- Det är inget fel med en övning, det är bara transparensen, tillägger Hodges. Amerikanska militärkällor har också understrukit att man inte har sett några tecken på att Ryssland skulle förbereda militäroperationer mot Ukraina.

Spänningen ökade ändå den här veckan efter att president Vlamidir Putin hotade med motåtgärder mot Ukraina, som han anklagade för att ha sänt sabotörer till Krim.

Läget i östra Ukraina har också förvärrats på sistone i och med att granat- och artilleriattackerna över frontlinjerna har trappats upp.

Diskussion om artikeln