Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Ett finlandssvenskt Shangri la

Från 2016
Porträtt Stefan Engström, yogalärare, skärgårdsbo
Bildtext Stefan Engström, en av finlands mest erfarna yogalärare är en äkta skärgårdsbo. Till hans yogaretreat på ön Kadermo söker sig folk från hela världen.

Bland Hangös kobbar och holmar finns en gömd oas, ett litet finlandssvenskt Shangri la, inbäddat bland enorma, vackra ekar som vittnar om åldern på den här platsen. Ön heter Kadermo och det speciella med just den här ön är det som gömmer sig i den gamla båtverkstaden. En faluröd byggnad med vita knutar, stora fina fönster mot havet och solpaneler på taket.

Den stora omvandlingen

Innanför vårdar man inte längre sina gamla fiskebåtar, nuförtiden ägnar man sig åt kropp- och själavård istället. Den som är skyldig till den här omvandlingen är femte generationens skärgårdsbo Stefan Engström. Precis som de flesta glesbygdsbor flyttade han från skärgården för en karriär i storstan. För över tjugo år sedan bestämde han sig för att hoppa av det allt snabbare rullande hjulet i arbetslivet som ingenjör och exportchef och återvända till ön Kadermo, med för tiden en alldeles ny ide som han ville prova.

- 1990 var jag på en yoga retreat i Grekland och efter några år, när jag själv hade börjat yoga så förstod jag att jag egentligen hade en perfekt plats för att själv ha kurser.

Stefan och elevernas mantrasång ekar i den gamla båtverkstaden som nu är en ljus vacker yogasal med ett fint trägolv och en hypnotisk utsikt mot havet. Inriktningen på Stefans undervisning är en av de mest traditionella yogaformerna, där man inte bara fokuserar på den fysiska, asanas, träningen utan även på de resterande sju grenarna inom Ashtanga Vinyasa Yogasystemet.

- Ashtanga yogan tänker folk oftast att det är en fysisk yoga och det har en stor betydelse för de flesta. Jag själv lägger lika stor vikt vid andningsövningar och meditation. Jag hoppas att eleverna med tiden i sakta mak flyttar sitt fokus och inte blir så hypnotiserade av det fysiska och gör bara det hela livet.

träskylt uppspikad på träd
Bildtext Kadermo är en mycket vacker ö med sin urgamla ekskog och vackra byggnader. Stefans hand syns i det stora och det lilla. Detaljer som träskyltar längs med skogsstigen förhöjer upplevelsen och bidrar med en gnutta humor – skithusesplanaden, tröga backen och hembrännarstigen, tar oss till det vackra sommarhuset på udden.
Bild: Sonja Smederevac

Finlands mest erfarna yogalärare

Med nästan trettio års erfarenhet av yoga och meditation tillhör Stefan Engström en av Finlands mest erfarna yogalärare. En erfarenhet som märks i hela hans person och i atmosfären han har skapat här ute på Kadermo. Byggnaderna som hans farfar och pappa byggt fanns redan på plats och även möbler och husgeråd. Och tack vare sina färdigheter som teknisk ingenjör och talang för bygge och renovering kunde han själv göra jobbet som krävdes för att omvandla Kadermo till en oas som folk gärna kommer till.

- De flesta kommer från storstäder som Helsingfors, Tammerfors och Åbo och mest långväga ifrån har de kommit från Argentina, New York och Australien.

Svårt att bedriva verksamhet i skärgården

Det är en internationell stämning på ön även den här gången. Stefan undervisar på engelska men bland eleverna talas det också tyska och finska. För eleverna är det inte särskilt svårt att komma till Kadermo. Tågförbindelsen från Helsingfors till Hangö gör det lätt att sen ta sig vidare ner till Sandö där Stefan hämtar upp med sin gamla träskuta. Svårigheter finns det däremot i att bedriva verksamheten i skärgården.

- Det svåra är att allting är bakom havet, bakom vattnet. Allt ska transporteras ut hit både elever och mat och mycket beror på väderleken så det blir dubbelt så dyrt som på andra ställen. Och det är mycket mera omständligt.

Det svåra är att allting är bakom havet, bakom vattnet.

Stefan Engström

På frågan om det är värt pengarna svara Stefan att om han hade velat blir rik så borde han ha fortsatt som exportchef och ingenjör.

- Det här är en livsstil. Mer frågan om en livskvalitet och att få syssla med sånt jag tycker om och träffa intressanta människor. Sen får jag också vara ensam och vara i naturen här i skärgården.

Yoga retreaten på Kadermo
Bildtext Det estetiska är viktigt för mig. Det har att göra med harmoni mellan naturen och byggnaderna, säger Stefan Engström

Den mest intensiva perioden i hans undervisning är under sommarmånaderna då retreaten är öppen från midsommar till sista augusti. Resten av året tar han en paus och erbjuder enstaka helg- eller veckokurser. Då åker också verktygen fram och han lägger tid åt skapandet av Kadermo.

- Det estetiska är viktigt för mig. Det har att göra med harmoni mellan naturen och byggnaderna. Sen ska det också vara praktiskt, en båt till exempel kan både vara vacker och praktisk, likaså en yogasal.

Energin och atmosfären på Kadermo är enastående och kanske beror det på den grandiosa ekskogens närvaro men också all det fokus och andning som lagts ner här på ön. I yogasalen har många lämnat efter sig sin energi av total närvaro i nuet. Allt från yogaelever till de Engströmska männen som tillbringat timmar av koncentration på precisionsbygge.

Det här är en plats att återvända till. Redan på båtfärden över det allt mer stormande havet tänker jag på nästa gång jag kan komma ut hit. Väl framme på land krossas de tankarna när sjösjukan slår till och jag blir påmind om att jag är en riktigt landkrabba.

Lyssna gärna till intervjun med Stefan Engström där han berättar om historien av Kadermo.

Lördax: Lördax, kl. 10:03-12:00

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln