Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Koivukangas: Do Re Mi i Rio de Janeiro

Från 2016
Uppdaterad 13.08.2016 23:40.
Soluppgång i Rio de Janeiro
Bildtext Soluppgång i Rio de Janeiro under sommar-OS 2016.
Bild: EPA/BARBARA WALTON

I och med den åttonde tävlingsdagen vid OS i Rio de Janeiro kommer evenemanget att nå halvvägs. Inför slutspurten bjuder Yle Sportens Antti Koivukangas på sina intryck från den brasilianska miljonstaden.

Do, som i dopning.

Har dessvärre präglat rapporteringen både före, under och rimligtvis också efter OS. Ett fyra år gammalt dopningsfall har till och med gjort ett finländskt OS-brons till OS-silver, så ifall du printar ut den slutliga medaljtabellen från OS i Rio de Janeiro, låt än så länge bli att laminera den.

Re, som i religion.

Ungefär 14 procent av hela världens katolska befolkning bor i Brasilien, men religionens närvaro i vardagen känns inte av på ett märkbart sätt, åtminstone inte i Rio de Janeiro. Men Cristo Redentor håller ändå ett vakande öga över världens största katolska befolkning.

Mi i misstag.

Frågan har ställts före, under och kommer säkerligen att ställas också efter OS. Huruvida det sist och slutligen var en bra idé att ordna sommar-OS i Rio de Janeiro med all den ekonomisk belastning som det medför får boksluten avslöja på sikt, men faktum är att detta mastodontevenemang slukat oerhört många real, som onekligen kunde ha använts till väldigt mycket annat. Nationen Brasilien drabbades för några år sedan av en ekonomisk kris, vars återhämtningsarbete knappast underlättas av de 4,6 miljarder dollar som kalaset räknas kosta.

Fa, som i Favela.

I slutet av 1800-talet började bostadslösa soldater bosätta sig i koncentrerade områden, kåkstäder som fick namnet ”Favela”. I modern tid har dessa ”städer i städerna” blivit tidvis nästan oberoende av den officiella stadsförvaltningen i Rio de Janeiro och lever i praktiken sitt eget liv. I dagens Rio de Janeiro är favelan en turistattraktion bland alla andra, men utan guide är det ingen idé att ge sig ut på äventyr. Boken ”City of God” från 1997 rekommenderas varmt som vidareläsning, en grym, realistisk och till stora delas sanningsenlig historia.

So, som i sommar.

Inte direkt just nu i Brasilien däremot, där de olympiska sommarspelen av praktiska skäl ordnas under den lokala vinterperioden. Det brasilianska klimatet har bjudit på en och annan överraskning under OS-dagarna som gått. Regnet har ställt till det för tennisen, vinden har gäckat roddarna och seglarna och den hetta som tidvis blixtrar till har gjort livet surt för uthållighetsidrottarna och bland annat dressyrhästar och ryttare. Även om augusti skall vara den svalaste månaden på året i just OS-staden Rio de Janeiro har man inte behövt frysa.

Ti som i tips.

Medaljtipsen inför OS i Rio de Janeiro för de blåvita idrottarna kretsade mellan 1-5 stycken. Klart var också att Finlands medaljchanser nästan samtliga infaller under de olympiska spelens andra vecka. Mira Potkonen står en seger från en boxningsmedalj, Tuula Tenkanen har häng på ett seglingsbrons och Petra Olli börjar snart brottas. I den starka damtrion lever hoppet fortfarande om framgång. På lördagen blir det spjutfinal på Olympiastadion i Rio de Janeiro, vilket också är sista chansen för Finlands del.

Do som i dominans.

USA vinner guld på löpande band i Rio de Janeiro och har i skrivande stund 997 medaljer vid sommar-OS genom tiderna. Räkna med stort fokus på den amerikan som bärgar den 1000:e guldmedaljen, för om man håller sitt snitt från tidigare OS-dagar sker det senast på tisdag här i Rio de Janeiro.

Diskussion om artikeln