Thomas Johanson: En brutal kamp
Fastän du kan känna spänningen kan du inte vara nervös. Du ska istället lära dig att leva med spänningen och utnyttja den så den gör dig starkare. Att det blir som en drog som du inte kan leva utan. Det skriver OS-mästaren Thomas Johanson i gästkolumnen.
Mitt första OS i Atlanta 1996 var en lärorik tävling. Och samtidigt väldigt tung. Åttondeplatsen i Laser-klassen kändes som en stor besvikelse – och det tog mig tre år att återhämta mig.
Sydneys OS-projekt startade genast efter Atlanta eftersom jag kände att jag hade unfinished business på OS-nivå. Jag hade förstått vad det krävs för att ta en medalj.
Ett nytt projekt tillsammans med Jyrki Järvi i 49er-klassen tog vid. Vi jobbade på att få ihop en tillräckligt stor verktygslåda i fyra års tid.
Vi analyserade vad som krävdes och slipade på varje detalj. Allt från teknik, fart, medierutiner till olika taktiska situationer – men mest hur man är mentalt beredd för precis vad som helst under en veckas tid. En regattastrategi.
En mental katastrof
OS är annorlunda än VM och EM framför allt på det mentala planet. Man har sin chans bara en gång vart fjärde år.
Den mentala sidan på OS kommer fram på ett helt annat sätt än vad många kanske tror. Du har dina egna förväntningar, omgivningen är annorlunda, Finlands lag är fullt av andra idrottare, det finns mera media, och så vidare.
Fastän man kan förbereda sig för nästan vad som helst kommer något oväntat att ske under en lång regatta. Det viktiga är hur redo man är då. Självförtroendet måste vara otroligt starkt och det kan det endast vara om man håller sin målsättning på en realistisk nivå.
Jag har även alltid tyckt om att psyka konkurrenterna med allt möjligt. Det är kanske inte något som har stört dem, men det har gett mig själv mera självförtroende.
En viktig sak är också att ha båten och all utrustning i bästa möjliga skick. När vi sedan bröt masten två dagar före regattan i Sydney hade vi en lika bra reservmast redo. Men när båten skulle vägas visade mätaren 900 gram för mycket.
Det var en katastrof för mig mentalt.
Jag ville inte ge motståndarna ett försprång innan regattan ens ha startat. Jag beslöt mig för att väga båtens vingar och märkte att den ena var 1,2 kg tyngre än den andra. Jag ringde till 49er-importören i Sydney och köpte en ny ving som var 1,5 kg lättare. Vi kom därmed ner under originalvikten och lade istället en extra vikt på 600 gram på ett passligt ställe.
Inte råd med misstag
Olika känslor uppstår i olika grenar under OS. Seglingarna avgörs under en veckas tid, vilket gör det speciellt. Du måste kunna prestera under varje dag och inte ha en enda mellandag. Du kan inte ge dig själv möjligheten att göra misstag, för blott en sämre dag förstör allt arbete du gjort under de fyra senaste åren.
I praktiken försöker du hela tiden se till att inte göra bort dig. Inga dumma taktiska val eller dåliga starter.
Du kan inte vinna regattan under första dagarna, utan det gäller bara att hålla dig med i tätstriden. Och du måste kunna riskera och attackera exakt vid rätt tidpunkt.
Hitta din bubbla
Före den näst sista dagen i Sydney frågade en journalist: ”Do you feel any pressure?”. Jag svarade ja. ”We might be the only gold medalists for Finland in these Olympics and have five million people watching us. Great Britain and the USA will get tens or hundreds of medals, so I don’t know if you guys even feel the pressure?”
At the end of the day – det finns flera som är tillräckligt duktiga för att ta medalj, men bara några få som är beredda att följa sin plan och strategi och hålla sig lugna hela veckan igenom.
Man måste göra allting för att inte ge sig själv chansen att efteråt spekulera varför jag inte gjorde så och så.
Du måste leva i din egen bubbla och försöka bli starkare varje dag. Det är klart att man är rädd och känner trycket, men det är vad kroppen behöver för att göra goda resultat.
Fastän du kan känna spänningen kan du inte vara nervös. Du ska istället lära dig att leva med spänningen och utnyttja den så den gör dig starkare. Att det blir som en drog som du inte kan leva utan. Du vill ha mera hela tiden.
Också i Sydney drömde jag hela tiden om guldet, så djupt var jag inne i min egen bubbla.
Som vi redan sett i Rio håller OS otroligt hög nivå. Jag hoppas de finländska idrottarna hittar sin egen bubbla och kan göra sin bästa insats när det gäller som mest.
Thomas Johanson
Skribenten vann OS-guld i seglingens 49er-klass tillsammans med Jyrki Järvi i Sydney 2000.
Yle Sportens OS-kolumnister
Varannan dag under OS gång publiceras en ny gästkolumn
6.8 Pia Sundstedt
8.8 Jens Berg
10.8 Janne Holmén
12.8 Carl-Olaf Homén
14.8 Thomas Johanson
16.8 Mikaela Ingberg
18.8 Frank Sjöman
20.8 Katja Nyberg