Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur konsumerar du musik?

Från 2016
Uppdaterad 16.08.2016 13:14.
Publik
Bildtext Vinyl och digitalt gäller för dem.
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

De flesta som gått på en festival någon gång är säkert överens om att musik är som bäst när den framförs live, men de andra formerna har förstås också sin tid och plats. Däremot var allt inte bättre eller sämre förr.

Vinylskivorna rispades och låten började hoppa i en evig refrä n evig refr n evig refr n evig refr n evskrrrrraaatch, tills du puffade nålen vidare.

C-kassetterna var eländiga att spola med en kulspetspenna och när bandet tänjde blev låten släpig och det hördes bandbrus. Däremot kunde du ta ett par c-kassetter med i innerfickan när du cyklade med din Walkman. Att läsa texterna till Uh! All night (Kiss, 1985) var sedan lättare från vinylkonvolutet än från kassettens pyttelilla häfte.

Och cd-skivan? Bra ljud, behändig, fortfarande aktuell för många som köper musik, men nackdelarna är otaliga. En hoppande cd är ryslig jämför med en hoppande LP. Tappa den en gång i golvet och konvolutet är för evigt trasigt och med tiden insåg man att man kan vara mer hårdhänt med en vinyl än en cd.

Mp3:orna då? Hur mycket utrymme du än har på din spelare så har du alltid för litet utrymme. Maskinen känner inte igen låtarna och så har du ett virrvarr av ”artist unknown” och ”nameless songs” på spelaren. Om de överhuvudtaget syns där eftersom de av någon orsak har kruxats som ”samlingsskiva” och inte syns någonstans.

Mobiltelefonen är förstås väldigt praktisk att lyssna på musiken ifrån via t.ex. en streamingtjänst som Spotify. Förutsatt att du inte vill ringa med den samtidigt. Bröllopsvalsen som ljuder ur din mobil när du anlitats som dj på kompisarnas bröllop kan bli ganska kort när ditt ex ringer klockan 01:27 för att skälla ut dig och musiken bryts mitt i allt. Annars också blir lyssningen ganska kort när de kroniskt svaga batterierna dör innan man hunnit instagramma sina kräftor på kräftskivan. Och i bilen funkar det bara sisådär. Och på stugan eller innerstan när du är i radioskugga. Etc. Etc.

Vi kollade upp vad folk på Flow-festivalen har för preferenser och hur de helst konsumerar sin musik.

Flow Oskar Pöysti
Bildtext Oskar Pöysti
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Oskar Pöysti

- Jag har kommit hit för att jag inte har varit här på några år. Det här är den första festivalen i år.
- Spotify. Punkt. Det enda jag köper är sådant som jag måste köpa, som någon Tool-skiva men de ger ju ut skivor vart femte eller sjätte år så...Ju äldre jag blir desto mer uppfyller jag den här äckliga regeln att du bara slutar bry dig om ny musik och du bara tycker att det som var siisti när du var sjutton så lyssnar du på.

Flow Malin Fredriksson
Bildtext Malin Fredriksson
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Malin Fredriksson:

- Det är nog Spotify mest, men jag har börjat samla på vinyler den senaste tiden.

Flow Juhani Merimaa
Bildtext Juhani Merimaa
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Juhani Merimaa

- Jag har varit på 7-8 festivaler den här sommaren. Det här är nu den tredje festivalen där jag inte är på jobb.
Merimaa ordnar själv bl.a. Ruisrock och ansvarar för Tavastia-klubben i Helsingfors. Han säger att han lyssnar på alla musikformat, men cd:n har en fördel.
- Jag tycker om cd-skivor. Speciellt i bilen är de bättre än vinyl...

Flow Linus Appel
Bildtext Linus Appel
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Linus Appel:

- Jag lyssnar mest på Spotify. Jag lyssnar ganska aktivt för jag sysslar själv med att laga musik. Sedan har jag också ett par cd:n som jag kanske hör på i bilen.

Flow Carl Victor Nyman
Bildtext Carl Victor Nyman
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Carl Victor Nyman:

- Jag skulle säga Spotify. Och sådana artister som jag riktigt tycker om så brukar jag köpa vinyler av dem. Kanske en vinyl per månad. Det är litet mer sällan men om man tycker om någonting så vill man stöda artisterna.

Heidi & Tiina

Heidi har kommit för att se Iggy Pop och Morrissey. Flow är Tiinas första festival i år medan Heidi har varit på Hori Smoku, Sideways och Puntala.

Flow Heidi
Bildtext Heidi
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Heidi:

- Alla format. Senaste köpta skivan var Graveyard. På vinyl.

Flow Tiina
Bildtext Tiina
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Tiina:

- Jag måste erkänna att jag nuförtiden nästan inte köper någonting alls. Spotify är i så hårt bruk just nu. Det var säkert över fem år sedan jag senast köpte en skiva.

Flow Anders
Bildtext Anders
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Anders:

- Den här sommaren kanske det inte har blivit någon annan festival än den här.
- Mest på LP och sedan digitalt. Senast köpta skivan var kanske någon Elvis-skiva. Inte köper jag varje månad men jag spenderar kanske några hundra euro per år på skivor. Cd-skivor köper jag inte mera riktigt.

Flow Isac Nyman
Bildtext Isac Nyman
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Isac Nyman:

- Spotify är nog det som gäller mest. Vill man se på något liveframträdande av någon artist som man tycker om så finns ju det mesta på YouTube, men det är nog Spotify som gäller mest.

Vilket format föredrar du och varför?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln