Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tour de Östnylands kämpe tappade bort sig

Från 2016
Anas Haj Hasan håller i en hjälm efter Tour de Östnyland.
Bildtext Anas Haj Hasan såg mycket av Östnyland under sin färd och beskriver landskapet som vackert med gröna skogar och nya hus.
Bild: Yle / Charlotte Vainio

Anas Haj Hasan var en riktig kämpe i årets Tour de Östnyland. Han lyckades tappa bort sig och hans GPS slutade fungera, men han anlände ändå med ett leende på läpparna i Borgå efter 200 kilometer i blött före och 14 timmar på vägen.

Anas Haj Hasan har kommit till Finland från Damaskus i Syrien men bor nuförtiden i Sibbo. Han cyklar nästan överallt och ville gärna delta i det lekfulla cykelloppet Tour de Östnyland, ett lopp på 280 kilometer runt hela regionen.

I början av loppet hängde han bra med de andra sju cyklisterna. Småningom drog ändå tätklungan på fyra ifrån men Anas cyklade tillsammans med en annan deltagare. Den andra deltagaren orkade inte fortsätta efter drickpausen i Gammelby väster om Lovisa och Anas måste fortsätta ensam. Tätklungan hade då redan cyklat långa vägar före.

Anas Haj Hasan har bara en handske på handen efter Tour de Östnyland.
Bildtext Anas kunde bara ha handske på den ena handen för att kunna använda telefonen med den andra.
Bild: Yle / Hanna Othman

Orken fanns, men det blev svårt för den nyinflyttade östnylänningen att hitta.

Tekniken gav vika

- Det känns så bra, men jag är väldigt trött, sade Haj Hasan då han kom över mållinjen vid Simolinshuset i Borgå. Hans färdmätare slutade fungera efter 70 kilometer på vägen, men han tror att han cyklat över 200 kilometer.

Vid något skede har hans bromsar också gått sönder, men det var egentligen inget problem före han tog sig in i tätorten.

En av sandvägarna som Anas Haj Hasan cyklade på.
Bildtext Den här vägen tyckte Anas GPS att han skulle cykla på. Som tur cyklade han med en mountain bike som klarar sandvägar.
Bild: Privat / Anas Haj Hasan

Anas Haj Hasan tappade bort sig i skogarna mellan Lappträsk och Mörskom. Han försökte navigera med hjälp av GPS:en i sin telefon, men den slutade fungera väster om Lappträsket. Han fann sig på leriga små skogsvägar som inte verkade leda någon vart.

Han säger att han var väldigt rädd eftersom han hela tiden förväntade sig att en björn eller varg skulle springa ut ur skogen.

Efter många om och men har han hittat sig i Askola och därifrån lyckats ta vägen rakt söderut mot Borgå.

Anas Haj Hasan håller i en hjälm efter Tour de Östnyland.
Bildtext Glad över att ha kommit fram till Borgå.
Bild: Yle / Charlotte Vainio

Han ångrar inte att han deltog eftersom han lärde sig någonting nytt.

- Jag lärde mig att vara mera försiktig och att stanna med gruppen. Annars tappar man bort sig.

Han lärde sig också det finska ordet för vått, ”märkä”. Det regnade under flera olika etapper under dagen, och det var ordet som folk hade ropat då han cyklade förbi.

Anas Haj Hasan har lera upp på ryggen efter Tour de Östnyland.
Bildtext Lerig långt upp på ryggen efter 200 kilometer på leriga och våta vägar.
Bild: Yle / Charlotte Vainio

Han säger att om Tour de Östnyland arrangeras en femte gång så borde det finnas skyltning längs vägarna, eller så borde cyklisterna ta mera ansvar för att alla hänger med. I så fall kan han också tänka sig delta på nytt. Och då ska han se till att ha kläder som lämpar sig bättre för långa cykelfärder.

- Jag ville komma hem och till min älskade, det fick mig att kämpa på, säger en lycklig Anas Haj Hasan efter strapatserna i de östnyländska skogarna.

karta över tour de östnylands rutt
Bildtext Rutten på Tour de Östnyland. Start och mål i Borgå.
Bild: Google / Hanna Othman

Diskussion om artikeln