Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irakiska kurder rycker fam mot IS-kontrollerade Mosul

Från 2016
Peshmergastyrkor från irakiska Kurdistan har inlett en ny offensiv för att inta områden nära Mosul inför en storoffensiv mot själva staden i höst
Bildtext Peshmergastyrkor från irakiska Kurdistan har inlett en ny offensiv för att inta områden nära Mosul inför en storoffensiv mot själva staden i höst
Bild: EPA/ANDREA DICENZO

Kurdiska styrkor i norra Irak rycker fram mot landets näst största stad Mosul som kontrolleras av terroristgruppen IS.

Peshmergastyrkor från irakiska Kurdistan säger sig ha intagit 11 byar ett fyrtiotal kilometer sydost om Mosul under söndagens lopp.

Framryckningen var möjlig efter häftiga artilleriattacker och amerikanska flygräder mot jihadisterna som svarade med granatattacker och minst en bilbomb.

Kurdernas mål är att inta staden Gwer och en strategiskt viktig bro som ligger omkring 40 kilometer sydost om Mosul.

Mosul ska intas före årets slut

Kurderna samarbetar med den irakiska armén som samtidigt har ryckt fram norrut längs floden Eufrat.

Offensiven som inleddes på söndagen är ett led i förberedelserna inför en storoffensiv mot själva staden före årets slut.

Kurderna har länge understrukit att de inte vill fungera som en ensam spjutspets i offensiven mot Mosul eftersom det är en arabisk stad som ligger utanför den självstyrda kurdiska regionen i norra Irak.

Kurderna anser att staden borde intas och kontrolleras av sunnimuslimska arabstyrkor från området som främst skulle samarbeta med shiamuslimska irakiska regeringsstyrkor.

Största jihadistkontrollerade staden

Jihadisterna intog Mosul för två år sedan och det var där som IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade det så kallade kalifatet i den stora moskén i Mosul.

Mosul är den största stad som IS kontrollerar, med en befolkning som före kriget låg närmare 2 miljoner invånare.

Invånarantalet har krympt men det finns fortfarande upp till en miljon civila i staden, strängt övervakade av IS.

Vägspärrar i stadens utkanter gör det så gott som omöjligt för vanliga familjer att fly från Mosul, där bristen på mat och mediciner lär vara akut.

Diskussion om artikeln