Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Silver för Stenson efter thriller – Ilonen misslyckades

Från 2016
Uppdaterad 14.08.2016 22:14.
Stor dramatik på 18:e hålet – se avgörandet här! - Spela upp på Arenan

Sverige har tagit sin sjätte medalj i Rio. Henrik Stenson gjorde upp om golfguldet med britten Justin Rose. Dusten avgjordes först på det sista hålet.

Det stod tidigt klart att Stenson och Rose skulle duellera om det smått historiska guldet i golf – trots att Matt Kuchar rörde om i grytan en aning under söndagen.

Rose ledde med ett slag inför den avgörande rundan. Stenson inledde sylvasst, med tre birdies på de fem första hålen.

Rose matchade svenskens prestationer fram till det 16:e hålet, då Stenson stod för birdie och Rose missade sin birdieputt med några millimeter.

De sista två hålen skulle avgöra allting. Mer spännande än det blir det inte, med en guldmedalj på spel.

Efter par-par på det sjuttonde hålet flyttades avgörandet framåt till den sista banan. Både Stenson och Rose misslyckades med sina öppningsslag.

Rose tredje slag, en chip in på greenen, lyckades helt perfekt. Det gav Rose en bra birdiechans, samtidigt som Stenson var mer eller mindre tvungen att sätta en längre putt.

Stenson missade två gånger om samtidigt som Rose inte gjorde några misstag och duellen var därmed avgjord. Rose vann med resultatet 16 under par. Stenson var två slag sämre. Det var första gången som golfmedaljer delades ut i OS sedan år 1904.

Henrik Stenson firar en lyckad putt.
Bildtext Henrik Stenson fick ett silver för besväret i Rio.
Bild: All over press

Ilonen tappade formen

En gnutta finländskt hopp tändes på lördag efter Ilonens superrunda på fem under par – men hoppet släcktes snabbt på söndag.

Ilonen inledde visserligen med en birdie på det första hålet, men sedan gick det motigare. Öppningsslagen på bana två och bana fyra landade i bunkern. På bana fem slog Ilonen bollen i vattnet.

Mikko Ilonens OS har gått jämntjockt. På par.
Bildtext Mikko Ilonen hade inte många rätt på söndag.
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Ilonen räddade par på bana fem, men noterades för två bogeys på de fyra första hålen. Det blev också en bogey på bana sju.

Söndagens resultat blev två över par. Det betyder att Ilonens sammanlagda resultat blev tre under par. Ilonen slutade på delad 21:a plats i tävlingen. Roope Kakko slutade delad 43:a med två över par. Ilonen orkade hålla humöret uppe efter rundan.

– Det var major-klass på stämningen i dag, det var roligt att spela. Jag lägger på minnet att OS-golfen spelas i Tokyo om fyra år – man behöver inte vänta hundra år igen, sade en leende Ilonen till Yle.

Matt Kuchar gjorde det som Ilonen borde ha gjort. Amerikanen noterades för åtta under par på söndag och tog hand om bronset. Kucher inledde dagen på fem under par, precis som Ilonen.

Resultat:

1. Justin Rose, Storbritannien -16
2. Henrik Stenson, Sverige -14
3. Matt Kuchar, USA, -13
-----------------------------------
T21. Mikko Ilonen, Finland -3
T43: Roope Kakko, Finland, +2

Diskussion om artikeln