Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skattmasen övervakar också näthandeln

Från 2016
Handla i en nätbutik
Bild: Yle

Skattemyndigheterna ber regelbundet om uppgifter som gäller personer som använder näthandelsplatserna Huuto.net och Tori.fi och som misstänks låta bli att betala skatt på vinsten. Företagen överlämnar uppgifter till skattemyndigheterna en eller två gånger per månad.

Skattemyndigheterna får också allt oftare tips av allmänheten om misstänkt svart handel på nätet. Myndigheterna har sedan januari 2015 en speciell blankett för att anmäla om misstänkt skattefusk.

- Vi upptäckter många fall på Tori.fi och Huuto.fi, likaså på sociala medier, som Facebook, säger Heimo Säkkinen, skattegranskningschef vid Nylands skattegranskningsenhet.

Facebook och lokala loppmarknader på nätet utmanar nu de mera traditionella marknadsplatserna. Sådana forum för handel ökar hela tiden och försäljarna kommer inte alltid i håg, eller vill inte betala skatt.

Misstänkt med ett stort antal annonser

- Det verkar misstänkt om någon till exempel lägger ut ett stort antal annonser och också i övrigt verkar fungera professionellt, men köpesumman läggs in på ett privat konto, eller företagsnummer eller notering om mervärdesskatt på räkningarna saknas, säger Säkkinen.

Heimo Säkkinen, skattegranskningschef
Bildtext Heimo Säkkinen
Bild: Ville Tapio/ Yle

- Skatteverket får bland annat in anmälningar om misstänkt olaglig försäljning av begagnade bilar, hobbyutrustning, kläder, datautrustning, leksaker, egentillverkade smycken och kosmetik.

Sålde konstglas för 4 000 euro

Som ett exempel på tips som skattemyndigheterna har fått in en anmälan om en person som på i några års tid i huvudsak sålde inhemskt konstglas på Huuto.net. På några månader ska personen ha förtjänat 4 000 euro.

Via företags- och organisationsdataregistret kan varje konsument granska om säljaren har ett eget firmanamn eller ett företag.

Anonyma tips

Skattemyndigheterna får tipsen in som anonyma varför man inte kan säga något allmänt om hurudana motiv det finns för att anmäla en annan person. Säkkinen säger ändå att det mycket sällan kan misstänkas att det är avund mellan grannar som ligger bakom.

Skatteverket får också många tips om misstänkt svart handel med keldjur.

- Mest gäller det hundvalpar och kattungar.

Svart handel med hundvalpar

- Om någon säljer flera kullar hundvalpar per år då är det klart fråga om yrkesmässig handel. Försäljningsvinsten, minus omkostnader, är beskattningsbar inkomst, säger Säkkinen.

Skattemyndigheterna får också in flera tips om försäljning av begagnade bilar. Då gäller det personer som köper in ett stort antal begagnade bilar, fixar upp dem och säljer dem vidare.

- Sin egen begagnade bil får man däremot sälja utan att skattemyndigheterna är intresserade. Man får ju sällan någon vinst på det, konstaterar Säkkinen.

Nätforumen skyldiga att ge uppgifter

Skattemyndigheterna ber regelbundet till exempel Huuto.net och Tori.fi om uppgifter om användare som kan misstänkas för skattesmitning. Nätforumen är enligt lagen förpliktigade att överlämna uppgifterna.

Vid Sanoma berättar direktören Heikki Lempinen, som ansvarar för Huuto.net att det blir ett spår av varje köp. Ett köp genomförs genom ett klick och det kan spåras, till åtskillnad från om köpet sker per telefon.

Via Huuto.net säljs 1,8 miljoner produkter och det finns flera tiotusen försäljare. I reglerna för Huuto.net finns klart utskrivet att försäljaren är skyldig att sköta om att en eventuell skatt betalas.

Marknadsföringschefen vid Tori.fi, Sami Törmä berättar att de har fått fem förfrågningar som gäller enskilda försäljare av skattemyndigheterna i år.

- Men vi kan förstås också själva meddela beskattaren om vi misstänker skattefusk, säger Törmä.

Via blanketten på nätet har skattemyndigheten i år fått 5.974 tips om misstänkt skattesmitning.

Bearbetad på basen av en artikel av Kristiina Tolvanen/ Yle uutiset.