Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första guldet bärgat – nu jagar Bolt storheter som Nurmi och Lewis

Från 2016
Uppdaterad 15.08.2016 05:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Usain Bolt vinner sitt tredje raka guld på 100 meter. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Usain Bolt är i Rio de Janeiro för att ta tre nya guld. Det första är nu i hamn efter att han vunnit 100 meter före Justin Gatlin.

Herrarnas final på 100 meter är en av de största godbitarna i detta OS. Åtta av världens snabbaste män på startlinjen – och allt är över på under tio sekunder.

Usain Bolt hade chansen att bli den första sprintern att vinna tre raka OS-guld på 100 meter och visst höll han för trycket.

Bolt fick som vanligt en dålig start men avslutade starkt och korsade mållinjen på 9,81. Bolt vann närmast före Justin Gatlin och Andre De Grasse.

– Jag löpte inte så snabbt men jag är glad över segern. Jag sa ju att jag skulle klara det. Människor har sagt att jag kan bli odödlig. Två medaljer till så kan jag sluta som odödlig, sa Bolt efter segern enligt AFP.

Usain Bolt har nu totalt sju OS-guld i karriären. Det gör att han ligger fyra i alla tiders statistisk vad det gäller friidrottsguld. De som är före honom på den listan är Paavo Nurmi och Carl Lewis med nio guld samt Ray Ewry med åtta guld.

Bolt har ännu två sträckor kvar i OS och kan alltså sluta på nio guld.

Resultat:

1. Usain Bolt JAM 9,81 SB
2. Justin Gatlin USA 9,89
3. Andre De Grasse CAN 9,91 PB
4. Yohan Blake JAM 9,93 SB
5. Akani Simbine RSA 9,94
6. Ben Youssef Meité CIV 9,96 NR
7. Jimmy Vicaut FRA 10,04
8. Trayvon Bromell USA 10,06