Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stora framgångar för cyklisterna i Akilles

Från 2016
Uppdaterad 15.08.2016 15:30.
cykeltävling
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Under helgen gick de finska mästerskapen i cykling för juniorer och seniorer av stapeln i Mäntsälä. Akilles cyklister gjorde mycket gott resultat i flera ålderskategorier.

Helgens väder var kanske inte optimalt, men Akilles cyklister glänste. Under lördagen var det främst starka vindar som ställde till bekymmer. Dagen gav inga medaljer, men väl fina placeringar. Aaro Vaskimo och Joakim Nordström fick fjärdeplaceringar i tempolopp för tio- respektiver sextonåringar.

Supersaft och medaljregn

På söndagen regnade det, men inte bara vatten utan också medaljer. Lucas Selenius spurtade väldigt starkt och tog silver i tolvåringarnas linjelopp.

- I dag for det bra när jag hade så god saft i flaskan, sade Selenius.

Sextonåringarnas 55 km landsväg kördes i uppehåll. Joakim Nordström hade en bra position vid målgången och spurtade ett par hundra meter innan mållinjen till sig ett brons.

- Det var en fin prestation från hela lagets pojkar, konstaterade Ari Perälä, ordförande för Akilles cykelavdelning.

Lukas Selenius och Joakim Nordström med sina medaljer
Bildtext Lukas Selenius och Joakim Nordström med sina medaljer
Bild: Ari Perälä

Alla Akilles andra cyklister i det loppet, förutom Nordström, deltog för första gången. Av dessa placerade sig Patrik Arola bäst. Han kom i mål på en tiondeplats, endast tre sekunder efter vinnaren Sampo Lahti från Kälviän Tarmo.

Gyllene seniorer

På eftermiddagen var det dags för seniorerna. Regnvädret till trots drog Esa Skyttä iväg från huvudklungan redan från startskottet och höll avståndet hela den 135 kilometer långa vägen till mål.

- Några kilometer innan mål började jag vara säker på att jag skulle ta en mästartitel i dag, berättade en nöjd Skyttä om sin guldmedalj i herrarnas 45-serie.

Skyttä vann FM i linjelopp även åren 1995 och 1998 och efter sin proffscyklistkarriär har han fungerat som tränare för bland annat Finlands landslag i cykelorientering.

Ytterligare en guldmedalj för Akilles blev det genom Kari Myyryläinens försorg. Myyryläinen körde herrarnas 50-serie på 95 kilometer.

Medalj blev det även för Esa Skyttäs adept Anssi Kesonen som knep brons i herrarnas 30-serie.

Diskussion om artikeln