Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NYT: Trumps kampanjchef fick miljoner av ryskvänligt parti

Från 2016
Uppdaterad 19.08.2016 17:36.
Paul Manafort ska hålla ett tal i Philadelphia.

Paul Manafort tjänade miljoner i kontanter under sin tid som konsult för Ukrainas förre president Viktor Janukovytj. Ukrainska myndigheter utreder hur Manafort var inblandad i ett korruptionsnätverk som plundrade den ukrainska statens tillgångar och påverkade val.

Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort misstänks ha fått 12,7 miljoner dollar, motsvarande omkring 11,3 miljoner euro, i all tysthet av ett Rysslandsvänligt parti i Ukraina, rapporterar The New York Times.

Manafort jobbade som konsult för Ukrainas förre president Viktor Janukovytj mellan åren 2007 och 2012. Ukrainska myndigheter utreder nu hur Manafort var inblandad i ett korruptionsnätverk som plundrade den ukrainska statens tillgångar och påverkade val under Janukovytj tid som president. Det är känt att Janukovytj var ryskvänlig och hade Moskvas stöd.

En handskriven loggbok som The New York Times har fått tag på visar hur miljonerna betalades i kontanter till Manafort av Janukovytj proryska parti mellan åren 2007 och 2012.

Så sent som i maj hade Manafort fortfarande ett möblerat kontor i Kiev.

Offshorebolag finansierade Janukovytj lyxliv

Ukrainas myndighet mot korruption undersöker också en stor mängd bolagsaffärer som hjälpte Janukovytj inre krets att finansiera sin lyxiga livsstil.

Bland annat undersöks en affär värd 18 miljoner dollar som gällde försäljning av Ukrainas kabel-tv-tillgångar. Där arbetade Paul Manafort tillsammans med den ryska oligarken Oleg Deripaska som är nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin.

Manafort har hållit på med affärsverksamhet som internationell konsult sedan 1980-talet då han jobbade för den filippinska diktatorn Ferdinand Marcos.

Amerikansk inblandning i rysk och ukrainsk politik har blivit av allt större intresse i presidentvalskampanjen i USA efter Trumps välvilliga ord om Vladimir Putin och det misstänkta ryska dataintrånget i demokraternas e-post.

Manafort har inte gått med på en intervju med The New York Times. Hans advokat tillbakavisar uppgifterna om hemliga kontantbetalningar.

Diskussion om artikeln